Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Ny skole – nye lunsjvaner

Overgangen mellom barneskole og ungdomsskole betyr blant annet nye lunsjvaner. Men brødet spiller fortsatt hovedrollen!
Skriv ut

Det skjer noe med lunsj-vanene til elever i overgangen fra barneskole til ungdomsskole. Enkelte begynner å fylle matboksen selv. Andre legger den igjen hjemme, og tar heller med penger til kantine eller butikk. Noen dropper lunsjen helt når mor og far ikke lenger sørger for niste.

 

For 10.-klassingene Marte Nås Kristiansen (15) og Mathilde Evensen Ranum (15) er det imidlertid lite som har endret seg siden de begynte på F21 ungdomsskole i Oslo. De har med grovt brød i matboksen nesten hver dag, akkurat som på barneskolen.

 

– Det går gjerne i brødskiver med brunost eller gulost, og har jeg nok tid så smører jeg de selv, forteller Marte.

Mathilde spiser lunsj

Mathilde er aktiv turner og vet viktigheten av en god lunsj.

 

Mange fristelser

Det som er nytt, er at matpakken ikke lenger nytes i klasserommet. Det er ingen lærer som passer på at alle får i seg mat. Nå er det opp til hver enkelt elev å velge hvor og hva man vil spise. Og fristelsene er mange;

 

– Det er en del som kjøper seg lunsj i storefri. Skolen ligger like ved et gatekjøkken, med populær kebab. Kantina har varm mat hver dag, samt baguetter og salater. Problemet er bare at det blir dyrt i lengden når en porsjon varm mat koster rundt 50-60 kroner, sier Mathilde. 

 

Da er det rimeligere å gå i den lokale matbutikken, noe også jentene vet å benytte seg av. En gang i uka unner de seg noe annet enn den vante matboksen, for variasjonens skyld.

 

– Lunsjen er noe man gleder seg til, og en god matpause gjør dagen litt bedre! Vi har tre timer undervisning både før og etter, så vi trenger energien. 

 

rundstykke med skinke, ost og tomat

Ost og skinke på rundstykke er enkel og supergod lunsj.

 

Brød i butikk

Vi fikk Marte og Mathilde til å teste noen gode lunsj-alternativer rett fra butikkhyllene. Ferske brød- og bakevarer som koster lite og krever minimalt med tilbereding. En plastkniv er ofte det eneste du trenger for å ha et måltid klart. 

 

Fordelen med å ordne seg lunsj rett fra butikken er den herlig nysmurte følelsen. Det er mye å velge mellom – og lett å bli inspirert. Bare ta en titt under!

 

Baguett med banan

 

banan i baguette

 

Nei, det er ikke pølse i lompe, men noe minst like godt! Banan gir raskt energi til trøtte hoder og kropper, og er stappfull av næringsstoffer som vitamin B6, kalium, kostfiber og folat. Sammen med en baguette – gjerne grov – blir dette en næringsrik og smakfull lunsj.

 

 

Søte croissanter

 

croissant med syltetøy

 

Av og til er det lov å unne seg noe godt, som herlige, sprø croissanter! Det er kanskje ikke den sunneste lunsjen du kan få i deg, men den franske baksten smaker himmelsk. Både søtt og salt pålegg passer godt på croissant – som også kan nytes «au naturel».

 

 

Oppskåret brød med porsjonspakket pålegg

 

brødskiver med leverpostei

 

Hvis du er av den småsultne typen, kan det være like greit å kjøpe et helt brød og få det skåret opp i butikken. Dette er også en god løsning når dere er flere elever som skal spise sammen. Det finnes etterhvert et godt utvalg av små brød som ikke gir fullt så mange skiver.  Da er det bare å velge og vrake av de ulike påleggene som kommer  i porsjonspakker. Tuber med sjokoladepålegg, små bokser med leverpostei, makrell i tomat eller kanskje syltetøy? Det er mye å velge mellom i de aller fleste butikker. 

Brødet kan potensielt vare hele skoleuka, og bare suppleres med mere pålegg etter behov. Da får du knapt en rimeligere lunsj!

 

 

Rundstykke med tomater og druer

 

rundstykke med tomater

 

I frukt- og grønnsaksdisken ligger det mange muligheter til gode pålegg. Cherrytomater, agurk, avokado og blåbær. Eller hva med noen jordbær rett på skiva? Det meste smaker godt på nybakt rundstykke, og sammen blir det en mettende og smaksrik lunsj. 

 

 

Ferdig innbakt

 

innbakt bôrek og porsjonspizza

 

Når du er lysten på litt ekstra, kan porsjonspizza, börek eller andre innbakte porsjonsbrød være tingen. Det finnes varianter med ost på toppen, kjøttdeig inni, champignonfyll og mye annet godt.