Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Feirer sola med nystekte solboller

Når de første solstrålene skinner over fjellene i Tromsø, har byens bakere allerede vært i sving i mange timer. «Alle» skal ha solboller på soldagen.
Skriv ut

 

Nord i Norge kalles den dagen sola titter frem etter mørketiden for Soldagen. Ingen steder i landet feires sola så tydelig med bakst som i Tromsø by.

 

Soleklar tradisjon i Tromsø

Daglig leder ved Tromsø Bakeri Kristian Wiik har årets høyeste omsetning på soldagen

Daglig leder ved Tromsø Bakeri Kristian Wiik

 

Daglig leder ved Tromsø Bakeri, Kristian Wiik, forteller om soldagen som et helt spesielt fenomen for byen.

 

– Vanligvis lager vi berlinerboller i Tromsø, men én dag i året skifter vi navn på bakverket til solboller. Da skal hele Tromsø ha! Alle bedrifter, organisasjoner, skoler og barnehager – «alle» vil spise solboller 21. januar, forteller han.

 

Datoen på soldagen varierer fra sted til sted avhengig av breddegrad og lokale forhold som høyde på omliggende fjell. I Tromsø feires årets første solskinn i stor stil 21. januar fordi sola da titter over fjellene sør for byen.

 

Avdelingsleder ved Bakehuset Nord-Norge, Stian Pedersen, merker også trykket.

 

– Mange skoler og barnehager drar ut med solboller og kakao. Byens bedrifter tar kanskje en ekstra solbollepause på kontoret og i kantina, sier han.

 

Årets beste dag for bakeriene

Avdelingsleder ved Bakehuset Nord-Norge Stian Pedersen jobber hardt for å møte kundenes ønsker på soldagen.

Avdelingsleder ved Bakehuset Nord-Norge, Stian Pedersen

 

Wiik forteller at soldagen desidert er den dagen i året med størst omsetning.

 

– Dagen krever mye planlegging. Det går fullstendig i ett hele døgnet før, sier han.

 

Det samme forteller Pedersen hos Bakehuset Nord-Norge. Det er ikke småtterier som skal til når de skal få opp mot 40.000 berlinerboller ut til byens folk.

 

– Vi må planlegge alt fra råvarebestilling og emballasje til vaktplaner, ekstra transport og kjørerute. I tillegg produserer vi så mange solboller at vi må rydde ekstra plass til alt bakverket, sier Pedersen. 

 

De ansatte ved Bakehuset Nord-Norge har regnet på det. I en fiffig øvelse målte de omkretsen på én berlinerbolle og sjekket hvor lang rekka av boller ble.

 

– Hvis vi setter alle bollene vi selger oppå hverandre får vi et 2,06 kilometer høyt tårn. Det tilsvarer både høyden på Tromsdaltinden og cirka 20 Tromsøbruer oppå hverandre, forteller han.

 

Pedersen forteller også at mange ekstravakter reiser inn til Tromsø fra bakeriets andre avdelinger. Det er god stemning og stor lagånd blant de ansatte når sola skinner i Tromsø – og litt lettede lave skuldre når dagen er over.

 

Sol- og mørketidsboller

Berlinerboller skifter navn til solboller på soldagen 21. januar i Tromsø

Bakerne forteller at de i hovedsak selger tre ulike typer solboller på soldagen. Berlinerboller som er rullet i fint sukkerstrøssel er den vanligste typen. En annen variant har melisglasur på toppen og bringebærsyltetøy inni. Den tredje typen berlinerbolle er toppet med siktet melisdryss.

 

– For cirka 20 år siden startet Bakehuset Nord-Norge også å selge mørketidsboller, altså berlinerboller med vaniljekrem inni, som er dyppet i mørk sjokolade, sier Stian Pedersen.

 

Kristian Wiik forteller at mørketidsbollene opprinnelig het Sørlandsboller fordi de var populære sør i Norge. Mens solbollene er mest populære i januar selger mørketidsbollene best i byens mørke tid før jul.

 

Solboller

Lenger sør i Norge forbinder mange solboller med disse solgule hvetebollene med kanel og vaniljekrem.

 

>> Hypp på andre boller? Sjekk ut vår store samleside om boller her.

Finn mer om samme tema: