Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Sunn og aktiv på en smart måte

Januar er måneden hvor treningssentrene fylles opp over hele landet og en sunnere livsstil er i fokus for mange. Men hva skal du egentlig spise for å være sunn? Og trening og kosthold, går ikke det hånd i hånd?
Skriv ut

En sunn livsstil handler mye om mengde. Både mengden mat, men også mengden fysisk aktivitet. Når aktivitetsnivået øker, øker også behovet for energi. Det er imidlertid viktig å tenke over hvilken type energi kroppen har behov for.

 

Uttrykket «grovkarbo» kan gjøre det lettere å forstå hvilke næringsstoffer vi bør ha mer av og hva som bør reduseres. Grovkarbo er et kosthold som er preget av grønnsaker, bær, nøtter, belgfrukter, rent kjøtt, rene fiskeprodukter, fugl og grove kornprodukter. Samtidig bør man fokusere på å redusere innholdet av sukker og stivelse fra søte drikker, søtsaker, kaker og andre produkter basert på fint mel og sukker. Dette er et av hovedmålene med de statlige kostholdsanbefalingene også; Å redusere det store sukkerforbruket i befolkningen. 

 

Grove karbohydrater bidrar med mange viktige næringsstoffer til kroppen vår, og hjelper også til bedre fordøyelse. Flere studier viser i tillegg at grove karbohydrater kan redusere risikoen for livsstilsykdommer som kreft, diabetes type 2 og overvekt.

 

Et kosthold som er sammensatt av de riktige karbohydratene, proteiner og sunt fett vil bidra til at kroppen føles bedre og det vil være mulig å oppnå en vektnedgang. 

 

Selv om målet med treningen kanskje er å gå ned i vekt, er det viktig å ikke spise så lite at musklene i kroppen brytes ned i stedet for å bygges opp.

 

2 timer før aktiviteten er det lurt å spise et måltid bestående av grove karbohydrater og proteiner. Har du behov for enkle og raske løsninger i løpet av dagen, kan det være smart å lage «sunne munnfuller» som kan lages i forveien og fryses ned, og som er enkelt å ha med i vesken til jobb eller skole før trening. Eksempler på dette kan være grove horn med ost og skinke, matmuffins eller smakfull blings med fiskekake.

 

Rett etter aktiviteten er det viktig å få i seg ny næring. Grunnen til dette er at energilagrene i kroppen tømmes og vi taper mye væske og salter. For at man skal få maksimalt ut av treningen, og man skal orke mer ved neste økt er det derfor viktig å innta et lite måltid. Eksempel på dette kan være havresmoothie eller byggrynsgrøt med honning og nøtter.

 

 

Sist oppdatert: 20.01.16