Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Vant brød for et helt år

– Jeg spiser brød hver dag, så dette er den perfekte premie! jubler quiz-vinner Ebru Canan.
Skriv ut

Den 22 år gamle studenten fra Haugenstua visste ikke engang hva premien var da hun tok Brød Virker! sin quiz. Gleden ble desto større da hun fikk vite at hun var den heldige vinner av ett års forbruk av brød.

 

Ebru handler brød

Ebru kan hente brød i sin lokale dagligvare i et helt år.

– Det var litt overraskende, men veldig gledelig! Jeg tok quizen mest for moro skyld, og husker ikke engang om jeg fikk alt rett, forteller Ebru.

 

Hun bor hjemme med sine foreldre, og når hun kjøper mat er det som oftest til seg selv. Nå er hun glad for å kunne bidra med godt og grovt brød til husholdningen. Hver uke i et år kan hun forsyne seg med nybakt fra sin lokale dagligvare.

 

– Jeg er veldig glad i brød, særlig grovt. Jeg spiser det på “den norske måten” med ulike pålegg på. Det går en del i makrell, smør, sjokoladepålegg – og mye annet. Det er godt å variere, mener 22-åringen.

 

Ta quizen: Vet du hva barna bør spise?

 

Opprinnelig kommer Ebru fra Tyrkia, der brødet nytes på en litt annen måte. Det er mange lokale variasjoner, men de fleste er flate og avlange, med rutete mønster. Ofte bakes de med olje og frø på toppen, og serveres med hvitløkssmør, aioli eller annen dip. Også dette brødet er Ebru veldig glad i.

 

– Vi har et slags «landsbybrød», som er litt lysere og veldig godt. Jeg spiser likevel mest det grove, for det holder meg mett lenger. Jeg er jo opptatt av å leve sunt, sier Ebru med et smil.

 

brød for et år

 

Populær mat

 

Ebru er ikke alene om å nyte brød. En undersøkelse utført av AC Nielsen viser at ferskt brød er blant de ti mest populære varegruppene i norsk dagligvarehandel. I 2015 ble det omsatt brød for nesten 4,9 milliarder kroner – og det var en økning fra året før.

 

– Det er fortsatt vekst i grovere brød, men det ekstra grove brødet har mistet litt av farten. Trender rundt lokalmat og kortreist er i ferd med å forsterke seg noe. Det samme gjelder veksten i økologiske brød og brødvarer, forteller daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

 

–  Vi spiser mer «håndverksbrød» og spesialbrød enn tidligere. Surdeigsbrød har kommet sterkt de siste par årene, og «spisebrød» som focaccia og nanbrød har fått økt plass i det norske kostholdet.

 

Les også: deilig påsmurt

 

Flere brødfakta:
* Det skjæres opp stadig mer brød i butikkene. Sannsynligvis blir hele 30-40 % av alle brød som kjøpes skåre opp i butikk.

* 4 av fem spiser matpakke med brødmat på skolen.
* Barneskolebarn spiser i snitt 2,3 brødskiver. Det tilsvarende tallet er  2,2 brødskiver per dag på ungdomsskolen og 2,6 brødskiver på videregående. 

* Brød-forbrukere er opptatt av hva de kjøper, hvor varene kommer fra og hvordan de er produsert.