Den amerikanske barbecuen har en sentral plass i amerikansk kultur, særlig i de sørøstlige statene i landet. I området som kalles barbecue-beltet, fra Texas og ut til østkysten av USA, finner vi flere forskjellige retninger på barbecue-kjøkkenet. Fellesnevnerne er at det skal grilles kjøtt, helst på trefliser som gir en røkt smak, og at det skal være herlige grillsauser til.
Og like viktig: En ekte amerikansk barbecue skal være et hyggelig lag med venner og familie. Vi samles rundt et bugnende matbord og livlig prat.
Så når en pandemi setter kjepper i hjulene for ferieturer til USA, kanskje vi like gjerne kan hente USA hjem til Norge? Med en amerikansk barbecue-fest med de nærmeste venner og familie kan du skape feriestemning uten å dra ut av kommunen.
Hjemmebakt amerikansk barbecue
Som hovedrett på en amerikansk barbecue serveres det som oftest kjøtt. Men du kan gjerne variere med fisk og grønnsaker på grillen. Vi foreslår å bake noen herlige burgerbrød, som du serverer enten sammen med hjemmelagde burgere eller med pulled pork som er grillet på indirekte varme i lang tid.
Hjemmebakte burgerbrød kan du enten lage halvgrove, du kan lage dem med urter, eller du kan skape skikkelig feststemning med rosa, gule eller grønne hamburgerbrød.
Serverer du også pølser på barbecue-festen, kan du bruke den samme deigen til å lage hjemmelagde pølsebrød. Luksusvarianten à la brioche gir herlige og luftige pølse- eller hamburgerbrød.
Grillet sandwich på amerikansk barbecue
Selv om sandwicher ikke er en del av den «klassiske» menyen på en amerikansk barbecue, tør vi påstå de passer perfekt inn på en amerikansk temaaften. Både club sandwich og BLT passer fint som sideretter i kompani med grillmat på en amerikansk barbecue. Eller du kan lage grillet baconskive, som blir helt nydelig når den får de siste minuttene av steketiden på en skikkelig kullgrill.
Ettersom de amerikanske grillmåltidene har lett for å bli litt tunge og store, passer det også godt med en lettere cæsarsalat på bordet.
Dessert for amerikansk barbecue
Ingen amerikansk barbecue uten dessert! Også her er det lett å finne amerikanske spesialiteter.
Brownies er for eksempel en klassiker, som også kan lages som grove brownies. Ettersom du likevel har fyrt opp grillen, kan du kanskje like gjerne steke dem der mens dere spiser hovedretten? Her er en oppskrift på brownies på grillen.
Grillede marshmallows er også en fin måte for å utnytte restvarmen på grillen. Med litt sjokolade og noen hjemmebakte byggkjeks eller cookies i bakhånd, kan du heve grillede marshmallows til et helt nytt nivå:
Du tar to byggkjeks, legger en sjokoladebit og en nygrillet marshmallow mellom dem. Vent deretter litt til varmen fra marshmallowen har smeltet sjokoladebiten. Da får du smores – en klassisk amerikansk dessert!
>> Klikk her om du ønsker å skape feriestemning fra flere land