Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Fransk mat på piknik i norsk natur

Med fransk mat i piknik-kurven kan du skape en følelse av oh-la-la midt i den norske naturen. Her er oppskriftene!

Mange drømmer om å bade i asurblått Middelhav eller spise fransk mat mens de er omringet av romantikkens språk. Har du lyst til å bringe den franske stemningen hjem til Norge?

 

Fyll en overdådig piknikkurv full av franske fristelser og ta en utflukt med hele familien. Er du så heldig å bo i nærheten av en pen park eller et sted der du kan ha sand mellom tærne og utsikt til havet, ligger alt til rette for å kunne skape litt ekte franske følelser.

 

Fransk mat = gode bakverk

 

Fransk mat handler mye om gode bakverk. Det er ikke helt tilfeldig at tre franskmenn har fått sentrale posisjoner i den norske bakeri- og konditorbransjen. Vi har for eksempel Pascal Dupuy som har fått opp nordmenns øyne for fransk konditorkunst. Og så har vi Manu Rang i Åpent bakeri – som har fått folk på Frogner i Oslo til å stå i lange køer for å få kjøpt franske surdeigsbrød. Dessuten har det norske bakerlandslaget en fransk trener – Remy Corbet sørger for at vi stadig henter hjem priser og utmerkelser.

 

Så i piknikkurven må du selvsagt ha med noen franske bakverk.

 

Fransk mat: Bagetter

Enten du baker selv eller kjøper på bakeri: Det må være bagetter på en ekte fransk piknik.

Den enkle utveien er å stikke innom det lokale bakeriet ditt og kjøpe med noen croissanter, bagetter eller briocher. Bagettene kan du for eksempel fylle med kyllingsalat, eller du kan lage pan bagnat med tunfisk, rødløk, tomat og kapers.

 

Eller du kan gjøre det enda enklere: Kjøp med noen gode oster fra butikken og ta tilberedningen mens du er på tur. Prøv gjerne også med tilbehør som marmelader, chutney, honning, nøtter og tørket frukt.

 

Har du lyst å bake selv til piknikkurven, er både bagetter og briocher enkle å få til. Er du blant dem som liker å bake med surdeig, anbefaler vi også et fint surdeigsbrød til piknikkurven. Med litt bakeerfaring kan du også prøve deg på hjemmebakte croissanter – her er en oppskrift du lykkes med.

 

Fransk mat: Croissanter

Croissanter hører med i en fransk piknikkurv. Er du ikke så erfaren på kjøkkenet, er det sikkert greiest å kjøpe dem hos bakeren.

 

Sammen med nybakte franske bakervarer passer det også godt med en frisk salat, eller en nybakt ostepai. Nam nam!

 

Fransk mat til piknik-dessert

 

Det blir ingen overdådig fransk piknik uten overdådige franske desserter i kurven. Også her kan du svinge innom et bakeri i nærheten for å kjøpe en lekker fransk fruktterte eller noen makroner.

 

Om du vil stå for bakingen selv, anbefaler vi gjerne våre små sitronterter til dessertmagen. Eller hva med noen franske boller med sjokolade?

 

Fransk mat: Brioche

Disse franske bollene kan du lage med både hvit eller mørk sjokolade inni. De kommer til å gå ned på høykant!

Og så har vi selvsagt den franskeste desserten av dem alle: Crêpes. Fyll dem med noe søtt etter eget ønske, eller bruk vår oppskrift med rabarbra- og jordbærkompott.

 

PS! Visste du at pikniken faktisk stammer fra Frankrike? Etter den franske revolusjonen i 1789 ble de kongelige parkene åpnet for publikum, og pikniktradisjonene spredte seg. Piknikkulturen er fortsatt svært populær i Frankrike.

 

>> Klikk her om du ønsker å skape karakteristisk stemning fra flere land

Fransk mat - våre beste oppskrifter

Croissanter

Franske croissanter er nydelige bakverk. Denne oppskriften gir mulighet for å kunne nyte disse herlighetene uten altfor mye trøbbel. Dette får du til!
lang
vanskelig
Fint

Crêpes med rabarbra- og jordbærkompott

Crêpes, løvtynne pannekaker med søtt eller salt fyll, er klassisk gatemat i Frankrike.
Middels
Middels
Fint

Bagett med kyllingsalat

Kyllingsalat på grov bagett er næringsrik og mettende lunsjmat. Salaten inneholder eple, gulrot og karri som gjør den frisk og god.
rask
enkelt

Pan bagnat

Pan Bagnat er perfekt piknik- og formiddagsmat, som du enkelt kan lage dagen i forveien. 
rask
enkelt

Bagetter

Bagetter, eller baguette, er fransk loff med perfekt sprø skorpe og mykt brød inni. De smaker kjempegodt med smør, eller fylt med salat eller ulike påleggsvarianter.
Middels
Middels
Fint

Frisk salat

Frisk salat passer til pai og annen sommermat. Denne er med grønn salat, friske urter, vårløk og valnøtter. En lett dressing av eddik, olje, salt og pepper helles over.
rask
enkelt

Små sitronterter

Små sitronterter i porsjonsstørrelser er deilige små munnfuller som også kalles key lime pie på engelsk. Sitronkremen, eller lemon curd, er syrlig og søt og lages av sitron, egg, maizena, sukker og smør.
lang
vanskelig

Franske boller

Franske boller med sjokoladefyll, eller briocher, er gjærbakst med mye egg. Putt litt mørk eller hvit sjokolade i midten og du får deilig, søt bolle som alle liker.
Middels
vanskelig

Brioche

Briocher er fluffy og gylne hveteboller med fransk opphav. De lages av gjærbakst tilsatt rikelig med egg og smør og passer perfekt til helgefrokosten.
lang
Middels

Ostepai

Ostepai eller quiche med skinke, stangselleri, urter, ost passer perfekt som en lett middag eller lunsjrett. Den smaker best lunken servert med en salat ved siden av.
Middels
Middels