Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Høstmat

Høstmat som gir høstkos

Når høsten nærmer seg trekker vi inn, tenner lys og finner fram pledd – og så lager vi høstmat som varmer.
Opp-ned kake med lommer er god og søt høstmat

Opp-ned kake med høstens plommer lager du på under en time.

 

Høst. En vakker årstid som byr på så mye bra. Sterke, rødbrente farger i naturen. Luften blir kjøligere – frisk og klar. Det er klart for høstmat.

 

Norsk høstmat

 

Norske epler, bær og sopp er klar for å plukkes og spises. Det er en tid for å komme seg ut på tur i by, fjell, skog og mark – med sekken full av deilig nistemat. Det er tid for høstkos.
 

Navnet høst kommer nemlig av at innhøstingen av korn, frukt og grønnsaker tradisjonelt startet i september. Gå på tur og plukk sesongens råvarer selv fra det norske spiskammeret eller kjøp i butikk. Det er nå våre epler, bær og sopp smaker best. Lag eplekake til familieselskapet, eller en saftig soppsandwich til kveldsmat eller myslirundstykker med blåbær og ha med ut på tur.

 

Høstbakst

 

Høsten byr og på hygge og kos inne i varmen. Hva med å bruke «innetiden» til å lære deg å bake et skikkelig godt grovt brød? Følg vår bakeskole med filmer og se at det egentlig ikke er så vanskelig. 

Eller begi deg ut på surdeigsbakst? Dette er kanskje for de litt mer videregående bakerne. Men surdeigsbrød smaker jo så godt! Et skikkelig godt, ferskt grovbrød er også koselig høstmat. Det er få ting som slår nystekt brød med favoritt pålegget og noe varmt i koppen – enten det er til frokost, lunsj eller kvelds. 

Og vi må ikke glemme den søte gjærbaksten. Den har og sin plass i høstkosen. Både som turmat og inne på spillkvelden sammen med rykende varm kakao. 

La barna få boltre seg med deigen og lage sine egne brøddyr.

 

La barna eksperimentere på kjøkkenet i høstferien. Prøv ut nye oppskrifter sammen med barna eller la dem forsøke seg helt på egenhånd. Det gir barn viktig læring og forhåpentligvis herlig bakst til hele familien. Her finner du forslag til god høstbakst og syltetøy.

 

Uansett om høstkos for deg betyr ute eller inne, hjemmebakt eller kjøpt, så er høstkos tid for fine måltidsstunder fylt med deilig høstbakst sammen med nære og kjære.

 

God høst!

Høstmat - Flere oppskrifter og artikler

Gresskarsuppe

Gresskarsuppe er skremmende godt, og kan serveres som forrett i en suppebolle av brød til halloweenfesten, eller nytes på en helt vanlig hverdag. 
Middels
Middels

Tradisjonell epleterte

Tradisjonell epleterte er en sikker vinner. Servert med is, kesam eller en god klatt med krem på siden smaker den ekstra godt.
rask
Middels

Varm sjokolade

Varm sjokolade er deilig å ha med på tur. Prøv denne varianten basert på havremelk.
rask
enkelt

Grove havremuffins

Disse passer godt på tur eller som et energirikt mellommåltid. Grove havremuffins smaker deilig av sjokolade og eple, og kefir i deigen gjør muffinsene ekstra saftige.
rask
enkelt

Skive med lun brie og plomme

Godt brød med lun brie, plommer og honning er perfekt kveldskos. Ønsker du litt ekstra krønsj, topp skiven med litt valnøtter.
rask
enkelt

Borsjtsj – rødbetsuppe

Rødbetsuppe, også kalt borsjtsj, er nok den mest kjente retten fra våre naboland i øst. Servert med rømme og et par skiver grovt rugbrød passer rødbetsuppe både som forrett og hovedrett.
Middels
Middels

Opp-ned plommekake

Opp-ned plommekake med høstens plommer er herlig å servere til kaffen eller som dessert. Den smaker best lun med vaniljesaus, pisket krem eller is til. 
rask
Middels

Pæresyltetøy

Et deilig pæresyltetøy laget på gråpærer med smak av kanel lager du enkelt på under 1 time.
Middels
enkelt

Brødskive med makrellrøre

Makrell er både godt, sunt og klimasmart. Lag makrellrøre i kveld, så har du pålegg til matpakken i morgen.
rask
enkelt

Ripsgelé

Ripsgelé er ikke bare for tilbehør til viltgryta, den smaker vel så godt på brødskiva. Og enda bedre når du lager den selv.
lang
Middels

Eple- og pistasjekake

Eple- og pistasjekake er en deilig og rask langpannekake med kanel, nøtter og eplebiter toppet med melisglasur. Den passer fint i bursdager og til fest.
rask
Middels

Eplekake

En deilig, klassisk eplekake med kanel, mandler og rause mengder epler. Smaker godt som den er, men enda bedre sammen med is eller krem.
Middels
Middels