I Norge har vi spist flatbrød helt siden middelalderen – det har vært selve matbrødet her til lands. Kunnskapen om hvordan baksten blir til har gått i arv fra generasjon til generasjon.
Det er ikke så rart at brødet har vært populært her til lands. Dersom brødet oppbevares tørt og kjølig kan det lagres over lang tid – opptil et helt år.
Flatbrød er dessuten veldig anvendelig og kan spises som tilbehør til fisk, saltkjøtt, supper og gryteretter. Noen liker det særlig godt med smør eller rømme, mens andre synes det er godt med kokte poteter som pålegg på toppen.
Selv om oppskriftene på brødet er forskjellige, er fremgangsmåten for baksten nokså lik. Vi har fått hjelp fra kokebokforfatter Bodil Nordjore til å vise hvordan man steg for steg kan lage den tradisjonsrike takkebaksten hjemme.
Flatbrød med spelt
Denne oppskriften er laget av tidligere landslagsbaker Øyvind Skogsholm Hansen. Prøv det til spekemat!
Grovt flatbrød
Bodil Nordjore har lagd en grovere sort flatbrød som inneholder rug, havregryn, grov og fin hvete. Det passer særlig godt til middagsmat.
Grovt flatbrød med potet
Grovt flatbrød med potet fra Bodil Nordjore er bakt med potet, rug, havregryn og grov hvete og stekt på takke.
Dette brødet er ypperlig til spekematen i jula, eller til supper og gryteretter året rundt.
Fint flatbrød
Bodil Nordjore har også gitt oss oppskriften på en finere sort som er bakt med grov og fin hvete. Perfekt til middagen eller bare for seg selv.
>> Les også fra Matprat.no: Slik lager du mølje.