5 tips til å ta vare på brødet
Korn og brød er noe av det mest bærekraftige du kan spise. Kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden sammenlignet med de andre store energikildene våre.
Brød har imidlertid fått litt dårlig rykte fordi mange kaster brødet i søpla når det ikke lenger er dagsferskt.
Opplysningskontorene i landbruket har nå laget 5 tips for å ta bedre vare på maten. Her er gode råd og oppskrifter som gjør brødet enda mer miljøvennlig:
1. Planlegg godt
Det er vel den største, og kanskje litt kjedelige, nøkkelen til suksess. Er det noe som funker så er det å skrive en middags- og matpakkeplan, og se hva som trengs. Hvor mye brød kommer vi til å spise denne uken? Husk å ta med handlelisten i butikken, og å følge den.
Tilhører du en liten eller singel husholdning så klarer du kanskje ikke å spise opp et helt brød før det blir dårlig. Kjenn deg selv og kjøp heller et «småbrød» som blir spist opp. Utvalget av porsjonsbakst er også blitt større og bedre. Det finnes noe som passer enhver husholdning.
2. Oppbevar maten riktig
Brød bør oppbevares i romtemperatur i en lukket, ren brødboks eller plastikkpose for matoppbevaring. Å fryse ned brødet er også en praktisk og god måte å holde brødet fersk lengst mulig. Husk å merke når brødet ble frosset.
>> Les mer om brød og oppbevaring her.
Det finnes også et bra utvalg av ferdig oppskåret brød, samt at de aller fleste dagligvarebutikker har en brødskjæremaskin man kan bruke. Frys ned oppskåret brød og ta opp bare de skivene du skal spise. Skivene tiner på få minutter og smaker ferskt. Og du unngår å måtte kaste brød fordi det er blitt tørt i brødskuffen.
Frosset brød er også supert i matpakken, det holder både brødet og pålegget friskere.
3. Bruk sansene
Har du noen gamle skalker liggende? Bruk sansene; se, lukt og smak. Da finner du raskt ut om det er spiselig eller ikke. Brød som er tørt er spiselig!
Ferske bakeri- og konditorvarer som er ment for å spises innen 24 timer er unntatt holdbarhetsmerking. Andre kornprodukter merkes med «Best før» eller «Siste forbruksdag».
Husk at brødprodukter merket «best før» kan være spiselige og gode etter datoen er utløpt, mens ved merket «siste forbruksdag» kan varen bli helsefarlig etter utløpsdato.
4. Organiser kjøleskapet
Brød skal ikke oppbevares i kjøleskap, men sørg for at du har en god rutine på hvordan du oppbevarer pålegget for å sørge for at du alltid først bruker det pålegget som er nærmest å gå ut på dato.
Har du også god orden i matskap og fryser får du god oversikt og sørger for at det eldste brødet blir brukt først.
Hvis du regelmessig ender opp med brødrester som kan gjenvinnes i nye retter, kan det være lurt å ha en fast plass i fryseren til disse. Da kan du putte skalker og tørre skiver på samme sted og har dem klare når du for eksempel skal lage eltefrie rundstykker med brødrester eller pannekaker med brødrasp.
5. Spis opp restene
Kommer du frem til at brødet fortsatt er spiselig, har du mange gode måltider i vente. Tørt brød kan raskt og enkelt forvandles til en matopplevelse. Gjør middagsgryten din mer spennende med curry-krutonger eller lag «kremet» grønn brødsuppe. Eller hva med klassiske arme riddere av grovt brød?
> Alle våre beste oppskrifter på retter som gir brødet nytt liv finner du på denne samlesiden om å redusere matsvinn av brød.
Du kan også hjelpe til med å spise opp andres rester. Har du for eksempel prøvd «Too Good To Go»? En genial mobilapp hvor du kan kjøpe dagsgamle brød og bakervarer fra dagligvarebutikker, bakerier og restauranter til en sterkt redusert pris. I en og samme vending bidrar du til å unngå brødsvinn og sparer lommeboken.
Sist oppdatert 26.09.22