Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Redusere matsvinn av brød

Har du lyst å redusere matsvinn av brød? Her er våre beste råd om hvordan brødet holder seg ferskt lenger - og hvordan det kan gjenbrukes i nye retter.

Vi som forbrukere kaster mye brød i søpla. Faktisk viser en undersøkelse vi nylig gjorde sammen med MatPrat at det bare er middagsrester som kastes oftere enn brød.  

 

Samtidig er det sånn at vi gjerne vil kaste mindre. I den samme undersøkelsen svarer 65 % at de det siste året enten har gjort noe for å redusere matsvinnet eller ønsker å gjøre en innsats for å kaste mindre mat. 

 

Så hva kan man gjøre for å redusere matsvinn av brød?

 

Vi har to hovedtyper råd å komme med: Hvordan man kan få brødet til å holde seg ferskt lenger og hvordan man kan bruke brød som er tørt i andre retter. 

Redusere matsvinn av brød ved å sørge for bedre holdbarhet

 

Det forskes mye på hvordan man kan få brødet til å holde seg ferskt lenger. Faktisk er det ikke lenge siden det ble avlagt en doktorgrad om hvordan man kan redusere matsvinn av brød. Den beste oppbevaringsmåten avhenger av om du ønsker at skorpen skal være sprø eller myk.

Vil du ha sprø skorpe på brødet, oppbevarer du det ganske enkelt ved å sette det på høykant med snittflaten ned mot en brødfjøl. Ferdig oppskårede skiver har kortest holdbarhet.

 

Kort fortalt: Dersom du vil ha myk skorpe, bør du ha brødet i en tett plastpose. Dersom du ønsker at skorpen skal være sprø, oppbevares brødet best uten emballasje, med snittflaten ned på for eksempel en skjæreflate.

 

Og husk: Brødet bør oppbevares i romtemperatur, ikke i kjøleskap.  

 

Oppbevaring av brødet avhenger også av hvor stor husstanden din er. Bor du alene, kan et godt tips være å skjære brødet i skiver før du fryser det ned. Da kan du ta opp et par skiver av gangen og tine i brødristeren for alltid å ha ferskt brød. 

 

>> Her er våre 5 beste råd for å sørge for at det miljøvennlige brødet blir enda mer klimavennlig.

 

Redusere matsvinn av brød ved å lage nye retter

 

Selv om man er flink til å oppbevare brødet riktig, skjer det innimellom at man ikke får spist opp brødet før det har blitt litt tørt. Men selv om brødet har blitt tørt, behøver det ikke bety at det bør kastes! Det finnes mengder av god mat man kan lage av tørre brødrester. Til og med retter som nesten er bedre med tørt brød enn ferskt! 

 

Lager du ostefondue, kan godt brødbitene som dyppes være litt tørre i kantene – det kommer ingen til å legge merke til.

Skal du redusere matsvinn av brød ved å spise restene til middag, er for eksempel ostesmørbrød en klassiker. Du kan også lage brødpuddingerbrødkrutonger eller brødsalater av brødrester. Eller kanskje den beste av alle: God, gammeldags ostefondue der du dypper brødbitene i smeltet ost. 

 

Dersom du setter deg som mål å spise brødrester til middag en gang i uka, er du på god vei til å innføre det vi kaller et brøddøgn. Det vil si ett døgn i uka der du spiser korn- og brødbasert mat til alle måltider. I løpet av ett år gir det 52 dager med måltider som setter minimale klimamessige fotavtrykk

 

Brødrester kan også brukes til dessert: For eksempel er arme ridderemonkey bread muffins og tilslørte bondepiker gode retter for å redusere matsvinnet av brød.  

 

Flere gode oppskrifter på mat laget av brødrester finner du nedenfor. 

 

Hjelpe andre med å redusere matsvinn av brød

 

Til slutt et supertips dersom du har lyst til å hjelpe til med å redusere matsvinn av brød og gjøre en god deal samtidig: Skaff deg appen Too Good To Go. Med den kan du mot slutten av dagen gjøre kupp på dagsfersk bakst fra bakerier og dagligvarebutikker som vil bli kvitt varer de ikke har fått solgt.

Redusere matsvinn av brød - Flere oppskrifter og artikler

Brødsoll

Brødsoll er dessverre en litt glemt rett, men nå bør den få en ny stjernestatus. Dette er en herlig miljøgod og enkel rett som fungerer uansett tid på døgnet.
rask
enkelt

Cæsarsalat

Cæsarsalat er en av verdens mest populære salater. Kylling, salat, brødkrutonger og dressing ser fristende ut og smaker herlig i kombinasjon.
Middels
Middels

Brødpuddinger med spinat og sopp

Brødpuddinger kan lages både søte og salte, store som små. Disse herlighetene med sopp og spinat har vi laget i muffinsformer. Server alene eller med en frisk salat.
Middels
enkelt

Hvitløkspasta

Hvitløkspasta får du når du lager hvitløksbrød og serverer det oppi pastaen - i steden for ved siden av. Skikkelig godt! Oppskriften passer godt til en grønn hverdag, ettersom den både er vegetarisk og er en fin måte å bruke opp brødrester på.
rask
Middels

Vegansk ostesmørbrød

Ostesmørbrød kan lages veganske. Sammen med spinat og en frisk ertemos er dette en perfekt måte å pimpe opp brødrestene på.
Middels
Middels

Sloppy Joe

Sloppy Joe er herlig kjøttsaus i ristet brød. Å være sloppy betyr å være litt sjuskete. Og ja, det kan være noe utfordrende å spise, men her er det bare å nyte!
Middels
Middels

Ostefondue

Ostefondue tar smeltet ost til et helt nytt nivå! Dette er en rett som gjerne settes i retrokategorien, men det betyr bare at det er en rett som har holdt seg i mange år. Og det med rette!
Middels
Middels

Brødpizza med blåmuggost og grønnkål

Et par skiver brød på tvers og en liten leterunde i kjøleskapet, og vips: Brødpizza med blåmuggost! Vi har laget denne varianten med blåmuggost og grønnkål, men du kan lage av nesten hva som helst.
rask
enkelt

Brødpizza med tomat

Bruk gårsdagens brød til å lage noe skikkelig godt! Her er en brødpizza med tomat som passer både som middag og som enkel snacks.
rask
enkelt

Spagetti med brød og sitron

Spagetti, brød, sitron og spekeskinke. Mer italiensk blir det neppe! I kombinasjon blir dette en smakfull middagsrett.
rask
enkelt

Brødstekte fiskekaker

Prøv en ny vri når du steker fiskekaker: Smør farsen på brødskiver og stek dem sammen! Det gir brødstekte fiskekaker som er både raskt, sunt og godt.
rask
Middels

Toast med eple og kanel

Kanel, eple og smeltet ost på ristede skiver brød. Så godt! Om du bruker brødrester du ellers ville kastet, er det også godt for miljøet.
rask
enkelt