Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

1 av 10 unge ønsker seg en grønnere julemiddag

Hvis de unge selv fikk velge menyen på julaften, ville nærmere en av ti valgt seg vegetarmat.
Skriv ut

Julen er en tid for tradisjoner, og det gjelder også i matveien. For de fleste av oss betyr det at vi spiser svineribbe eller pinnekjøtt til middag på julaften, men det er ikke nødvendigvis dét alle i den oppvoksende generasjon ønsker seg.

 

I en undersøkelse gjennomført i desember av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra Opplysningskontoret for brød og korn tyder nemlig svarene på at unge er mindre tradisjonsbundne enn eldre når det kommer til mat på julaften.

 

På spørsmål om hva slags mat de ville spise på julaften om de selv fikk velge, svarer 15 % av 18-29-åringene at de kunne tenkt seg å spise kalkun, 9 % kunne tenke seg and, og 10 % ville valgt pizza.

 

Og 9 % svarer altså at de kunne tenkt seg å spise vegetarmat på julaften om de selv fikk velge. 

 

Tradisjonsretter som ribbe og pinnekjøtt er likevel fortsatt mest populære, også blant de unge. 31 % av unge mellom 18 og 29 år ville valgt seg ribbe på julaften, mens 39% ville valgt pinnekjøtt. Totalsummen blir over 100 ettersom de spurte fikk anledning til å liste opp flere retter de kunne tenke seg å spise på julaften. 

 

>> Se også: Vegansk julemeny

 

Ny julemat

 

– Det å spise plantebasert mat oppleves som bærekraftig og er dessuten godt for magen, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

 

Hun tror unge sier at de kunne tenke seg en grønnere julemat både på grunn av det økende miljøengasjementet og et behov for å utfordre tradisjonene litt.

 

Byggotto er et godt tilbehør til en plantebasert julemiddag.

Det å spise vegetarisk i julen, trenger ikke være komplisert eller vanskelig. Det er mye godt å velge i hvis man bare er villig til å tenke litt utenfor boksen. Festmenyen kan bli minst like imponerende og full av gode smaker uten kjøtt og fisk.

 

– Salater, byggotto og rotgrønnsaker passer for eksempel fint til jul. Julegrøt og de tradisjonelle julekakene er som oftest vegetariske og kan enkelt gjøres veganske med  plantebaserte alternativer til meieriprodukter og egg, sier Nordbø.

 

Du kan også lage godt julepålegg uten kjøtt og fisk. Prøv for eksempel en rødbetehummus, som passer like godt på en skive brød som den gjør som dipp til potetchips eller grønnsaker. Eller overrask gjestene med rødbetrundstykker til julelunsjen.

 

Eldre holder på tradisjonene

De spurte mellom 18 og 29 var ikke helt alene om å ønske seg vegetarmat på julekvelden. Seks prosent av dem mellom 40 og 49 og to prosent av dem mellom 50 og 59 ville valgt det samme.

 

En vegansk «stek» av linser og havregryn kan være et godt grønt alternativ til ribbe og pinnekjøtt.

De over 60 er derimot mindre klare for endringer i tradisjonene. Ingen av de spurte i denne gruppen synes vegetarmat frister på julaften.

 

Størstedelen av de spurte oppga at de er opptatt av tradisjoner når det gjelder julemat. 62 prosent svarte at de anser seg som tradisjonsbundne, mens kun 13 prosent oppga at de liker å prøve nye ting.

 

 

Prøv også: 

>> Vegansk stek 
>> Bygotto med søtpotet

>> Byggkrem med bærkompott

>> Raw sjokoladekake med vanilje 

>> Byggrynsgrøt med mandelsmør

 

Les eller skriv kommentarer