Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

1 av 10 unge ønsker seg en grønnere julemiddag

Hvis de unge selv fikk velge menyen på julaften, ville en av ti valgt seg vegetarmat.
Skriv ut

Julen er en tid for tradisjoner, og det gjelder også i matveien. For de fleste av oss betyr det at vi spiser svineribbe eller pinnekjøtt til middag på julaften, men det er ikke nødvendigvis dét alle i den oppvoksende generasjon ønsker seg.

 

I en undersøkelse gjennomført i oktober 2020 av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra Opplysningskontoret for brød og korn tyder nemlig svarene på at unge er mindre tradisjonsbundne enn eldre når det kommer til mat på julaften.

 

På spørsmål om hva slags mat de ville spise på julaften om de selv fikk velge, svarer 14 % av 18-29-åringene at de kunne tenkt seg å spise kalkun, mens 10 % ville valgt pizza.

 

Og 11 % svarer altså at de kunne tenkt seg å spise vegetarmat på julaften om de selv fikk velge. 

 

Tradisjonsretter som ribbe og pinnekjøtt er likevel fortsatt mest populære, også blant de unge. 26 % av unge mellom 18 og 29 år ville valgt seg ribbe på julaften, mens 36% ville valgt pinnekjøtt.  

 

>> Se også: Vegansk julemeny

 

Ny julemat

 

– Det å spise plantebasert mat oppleves som bærekraftig og er dessuten godt for magen. Brød og korn har en sentral rolle i plantebasert kosthold, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

 

Hun tror unge sier at de kunne tenke seg en grønnere julemat både på grunn av det økende miljøengasjementet og et behov for å utfordre tradisjonene litt.

 

Byggotto er et godt tilbehør til en plantebasert julemiddag.

Det å spise vegetarisk i julen, trenger ikke være komplisert eller vanskelig. Det er mye godt å velge i hvis man bare er villig til å tenke litt utenfor boksen. Festmenyen kan bli minst like imponerende og full av gode smaker uten kjøtt og fisk.

 

– Salater, byggotto og rotgrønnsaker passer for eksempel fint til jul. Julegrøt og de tradisjonelle julekakene er som oftest vegetariske og kan enkelt gjøres veganske med  plantebaserte alternativer til meieriprodukter og egg, sier Nordbø.

 

Du kan også lage godt julepålegg uten kjøtt og fisk. Prøv for eksempel en rødbetehummus, som passer like godt på en skive brød som den gjør som dipp til potetchips eller grønnsaker. Eller overrask gjestene med rødbetrundstykker til julelunsjen.

 

De spurte mellom 18 og 29 var ikke helt alene om å ønske seg vegetarmat på julekvelden. Fem prosent av dem mellom 40 og 49 og tre prosent av dem mellom 50 og 59 ville valgt det samme.

 

Nøttestek

En vegansk nøttestek kan være et godt grønt alternativ til ribbe og pinnekjøtt.

 

 

Publisert 19. november 2020