Barn bør spise grovt brød
Mykotoksiner er en fellesbetegnelse på giftstoffer produsert av sopp i næringsmidler som korn, frø, nøtter og frukt. Noen muggsopper og mykotoksiner produseres i kornet på åkeren, andre når kornet lagres. Det er iverksatt et omfattende test- og kontrollprogram som skal forhindre at korn som inneholder mykotoksiner blir brukt til fôr. Det er videre satt strenge grenser for hvilke restmengde som kan finnes i korn til menneskemat. Det jobbes også i forhold til både dyrkingsmetoder, innhøstingsprosesser og kornavl med å redusere problemet. Alle kornprodukter blir rutinemessig analysert, slik at innholdet av mykotoksiner er langt under grensene satt av myndighetene.
Korn- og brødbransjen i Norge har tatt til orde for at myndighetskravene skal bli strengere, på samme nivå som i EU og vi er med i forskningsprogram som ser på hva som skal til ute på åkeren for å redusere problemet.
Sist oppdatert: 13.10.15