Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Hvor lang tid tar det? Baking over to dager
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? Grov
Hvor mye bakst blir dette? 2 små brød eller 1 stort
Hvor lang tid tar det? Baking over to dager
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? Grov
Hvor mye bakst blir dette? 2 små brød eller 1 stort

Grovt surdeigsbrød med havre

Et grovt surdeigsbrød med god smak av havre. Herlig brød både til frokost og matpakker.
Skriv ut
slik gjør du
Ingredienser

Slik gjør du

  • Bland mel, gryn, surdeig og vann  i en bakebolle og elt i en kjøkkenmaskin til deigen har samlet seg. La deigen hvile i bakebollen i 20 – 30 minutter.

  • Tilsett salt og elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Øk så farten og elt videre til deigen slipper bollen, i 2 til 5 minutter.

  • Dekk bakebollen med et klede eller et lokk. La deigen heve i cirka tre timer. En gang i timen trekker du i deigen og folder den delen du trekker i over resten av deigen. Bruk gjerne en bakeskrape.

  • Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i to emner. Trekk og fold hvert deigemne over seg selv fire ganger. La deigen hvile 20 – 30 minutter på bakebordet.

  • Form til to brød. Legg brødene med «sømsiden» opp i to hevekurver som er melet og med et lag havregryn i bunnen. 

  • Dekk hevekurven med et klede og sett den kaldt, gjerne i kjøleskapet. La deigen heve til neste dag, eller minst 10 timer. Deigen skal ha hevet seg ganske tydelig på denne tiden.

  • Sett inn en bakestein på en rist eller en stekeplate på nest nederste rille, og en langpanne på nederste rille i stekeovnen, og sett den på 250 °C.

  • Når ovnen er varm tar du hevekurvene ut av kjøleskapet og hvelver brødet over på en plate eller fjel med bakepapir.

  • Overfør brødet med bakepapir over på den varme bakesteinen eller stekeplaten og senk temperaturen til 240 °C. Hell 1-2 dl varmt vann i langpannen under brødet og lukk døren fort slik at dampen holder seg inne i ovnen.

  • Etter 10 minutter slipper du dampen ut av stekeovnen og senker temperaturen til 220 °C. Stek surdeigsbrødet i ytterligere 20 minutter til det er ferdig stekt. Legg et bakepapir over brødet underveis om du synes det blir for mye stekt.

     

  • Avkjøl surdeigsbrødet på rist.

     

     

Finn mer om samme tema:

4.8 / 5
5 stemmer
Les eller skriv kommentarer