Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Pannekakedagen

Tirsdag etter fastelavnssøndag blir i hele landet markert på tradisjonelt vis ved å feire pannekakedagen. Denne dagen ble til fordi det var siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, egg og smør.
Skriv ut

Som er akkurat det en tradisjonell pannekakerøre inneholder. I tillegg til mel, litt salt og sukker. Og etter bollebaksten til fastelavn er det ikke usannsynlig at det er litt rester av melk, smør, egg og sukker du kan lage pannekaker av. Pannekakedagen kalles også «fetetirsdag». 

 

Se også vår samleside om pannekaker.

 

Hele verdens pannekaker

Pannekakedagen er en internasjonal dag, og pannekaker i ulike former spises verden over. Pannekaker kan defineres som en rett som tilberedes i stekepanne hvor kakerøren består av type mel, væske og litt fett og salt. 

 

I Frankrike spiser de Crêpe, en veldig tynn pannekake laget av omtrent det samme som våre pannekaker. Crêpes serveres med en rekke ulike typer fyll avhengig om den skal spises til frokost, middag eller dessert. 

 

Blinis er pannekaken til Russland, og lages med bokhvetemel og gjær. Blinis med kaviar, rømme og rødløk er den klassiske måten å servere de små, tykke russiske pannekakene på, men andre toppinger, både salte og søte, går også an. 

Blinis med kaviar, rømme og rødløk

Blinis med kaviar, rømme og rødløk

Sør-Amerikas pannekake er tortilla, som vi kjenner godt fra fredagstacoen. Tortilla lages tradisjonelt av maismel, vann og litt salt og olje, og er en myk, litt tykkere pannekake enn crêpes. En pannekake-variant et lite stykke unna vår. Her i Norge er det som oftest tortilla laget av siktet hvetemel vi spiser. 

 

Amerikanske pannekaker er populært. Disse er små porsjonspannekaker som er nokså tykke og i tillegg til de vanlige pannekake-ingrediensene er det bakepulver i røra. På amerikansk vis serveres pannekaker gjerne som et pannekaketårn toppet med maplesirup og krem til dessert eller et par kaker ved siden av egg, bacon og bønner til frokost. 

 

I Norge er pannekakene tynne, store og laget på hvetemel, melk, egg og litt sukker og salt. Tradisjonelt nytes pannekaker med sukker, blåbærsyltetøy eller bacon. Lefse, lomper og lapper er andre tradisjonelle norske kaker i «pannekakefamilien» som stekes på en kjempestor panne kalt takke. Innholdet i røra er også litt annerledes, men formen og fremgangsmåten er nokså lik. 

 

Pannekaker er dermed en rett med med uendelig variasjonsmuligheter både når det kommer til fyll og topping, hva du putter i røra og hvordan og når du spiser den. I anledning pannekakedagen slår vi et slag for de norske pannekakene.

 

Feir pannekakedagen!

Slå sammen pannekakedagen med «fetetirsdag» og lag den gode, gamle pannekake-varianten: fine pannekaker med rørte blåbær. Disse smaker absolutt best.

Fine pannekaker

Vår beste pannekakeoppskrift!

Eller kanskje ønsker du en litt sunnere og mer hverdagspannekake etter bollefesten. Halvgrove pannekaker med bacon er et fint kompromiss mellom hverdag og kos. Det går også an å lage helt grove pannekaker.  

Halvgrove pannekaker

Halvgrove pannekaker med bacon er en god og enkel middag.

Pannekaker må ikke bare lages av hvetemel. Andre meltyper som bygg og havre kan gjerne benyttes, for å variere i smak og næringsinnhold samt få brukt det du har i skapet. Prøv for eksempel byggpannekaker. 

Byggpannekaker

Varier pannekakene dine, prøv å ha byggmel eller havremel i røra.

Pannekaker er også kjekt å ha med seg i matpakken. Stek kakene kvelden i forveien og ta med deg påsmurte grove pannekaker med kremost og røkelaks på jobb eller skole. 

 

Sist oppdatert: 15.02.2017