Barns matvaner før og under skoledagen – hovedfunn fra norsk befolkningsundersøkelse
En av tre (33%) foreldre sier at de er bekymret for om barnet får i seg nok næringsrik mat i løpet av skoledagen. Bekymringen er størst i Oslo (47 %) og Finnmark (60 %).
Frokostvaner
I undersøkelsen sier majoriteten av foreldrene at barna spiser frokost hjemme før skolen hver dag.
- Nasjonalt sier 74 prosent av foreldrene at barna spiser frokost daglig.
- Andelen som sier at barna spiser frokost daglig er høyest i Telemark (85 prosent) og Rogaland (80 prosent).
Grovt brød med pålegg, frokostblanding og yoghurt er de mest populære frokostalternativene blant barna. I Rogaland er havregrøt også høyt opp på listen.
Lunsjvaner
Halvparten av foreldrene sier at barna spiser frukt- og grønnsaker til lunsj. Ellers er grovt eller halvgrovt brød eller annen bakst med pålegg det vanligste barna har med i matpakken.
Kunnskap og utfordringer med fullkorn
Helsemyndighetene kom med nye kostråd august 2024 hvor det anbefales at grovt brød eller andre fullkornsprodukter skal være del av flere måltider hver dag.
I undersøkelsen sier 75 prosent av foreldrene at de kjenner til myndighetenes anbefaling om minst 90 gram fullkorn daglig. Halvparten av foreldrene sier at det er utfordrende å få barna til å spise grove kornprodukter. Smak, tekstur og preferanser fremheves som de vanligste barrierene.
Oppfordring om å unngå visse matvarer
Mange foreldre sier at de har oppfordret barnet til å unngå visse matvarer eller drikker i skoletiden.
- Energidrikk (45 prosent)
- Godteri (44 prosent)
- Brus (42 prosent)
I Vestfold, Vestland og Troms er andelen som oppfordrer til å unngå disse matvarene høyest.
YouGov gjennomførte undersøkelsen på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn i september 2024. Undersøkelsen er landsrepresentativ på fylkesnivå bortsett fra Møre og Romsdal.