Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Brødmiddag med Presley

Som singel er det ikke alltid Mette-Lise Nygård (44) gidder å bruke mye tid på å lage middag. Hun og hunden Presley (3) tar seg like gjerne en brødskive.
Skriv ut

For å sette i gang med full middag kun til seg selv, det er ikke alltid så fristende. Selv om Mette-Lise noen ganger tenker at det kanskje er det hun burde. Det er jo det å dra frem kjeler, skrelle poteter, steke, koke og brase som gir en skikkelig middag?

 

— Men det er jo så veldig enkelt med en deilig brødskive med godt pålegg og grønnsaker…

 

Å velge brød til middag skal hun ikke ha dårlig samvittighet for. Tvert imot, faktisk. For ikke bare smaker det godt, det er også et klokt miljøvalg. Kornmat er nemlig noe av det mest bærekraftige vi kan spise ettersom matproduksjonen er av den mest miljøvennlige som finnes. Sammenlignet med kjøtt, fisk og de fleste grønnsaker, har korn et minimalt klimamessig fotavtrykk.

 

Enkel og god brødmiddag

 

Duoen Mette-Lise og Presley holder hus i en liten leilighet, syv minutters gange fra togstasjonen i Fredrikstad.

 

— Når jeg kommer hjem fra jobb er jeg gjerne skikkelig sulten og fysen på noe godt, sier Mette-Lise.

 

En vanlig og miljøvennlig hverdagsmiddag: Brødskive med rekesalat, skinke og litt grønt til Mette-Lise, og en brødskive med leverpostei til Presley.

Idet hun nærmer seg kjøleskapsdøra, eller komfyren, er Presley på pletten.

 

— Så sitter han stand by og følger med. Han kan vel kanskje kalles en snublebikkje: Idet jeg snur meg så er han i beina mine.

 

Og til middag blir det altså gjerne brød med noe godt på.

 

— Har jeg salat, hiver jeg på det. Og kanskje litt rekesalat, skinke, tomat, paprika. Det er ikke mye som skal til før det blir noe helt annet enn den kjedelige blingsen.

 

Når Mette-Lise velger seg brød til middag, og i tillegg spiser brødbasert til frokost, lunsj og kvelds, har hun det som vi i Opplysningskontoret for korn og brød kaller et brøddøgn: Et døgn der alle måltidene er basert på korn eller brød.

 

Ett fast brøddøgn i uka betyr 52 dager i året med måltider tilvirket på en klimavennlig måte. Dessuten blir bidrar brøddøgn til mindre matsvinn fordi man kan spise opp brødrestene som gjerne blir i løpet av en uke.

 

>> Les også: Slik sparer du miljøet med et brøddøgn

 

Og bonusen: Du sparer både tid og penger samtidig som du gjør noe viktig for miljøet.

 

Middagskos med laks og eggerøre

 

Mette-Lises brødmiddag-favoritt er laks og eggerøre.

 

Brødskive med laks og eggerøre

Middagsskive med laks, eggerøre og gressløk er en av favorittene.

— Med gressløk. Jeg får av en venninne, og fryser ned. Det er så hyggelig å ta opp gressløk. Selv har jeg ikke akkurat plass til en kjøkkenhage, det er jo bare denne bittelille balkongen.

 

Og mens brødmiddagen forberedes, småprater samboerne. Det vil si, det er vel mest den tobente som snakker med den firbente.

 

— Hahaha, du blir jo litt småtullete kjerring når du lever alene med en bikkje. Jeg prater mye med Presley, og må si at svarene jeg får er godkjent.

 

I en krok står Presley sin hundeseng, men hele sofaen er dekket med myke tepper: Han ligger akkurat der det måtte passe ham. Når det er klart for middag sitter de gjerne der – side om side.

 

— Og så setter han de øya i meg. Ja, han er litt bortskjemt, altså. Innimellom prøver jeg å gjøre meg hard, men det er lett å bli svak, da. Istedenfor at han skal sitte og tigge, så smører jeg heller en brødskive med leverpostei til ham. Så koser vi oss, Presley og jeg.

 

> Se oppskriftene på middagsskiver for én:

Middagsskive med laks og eggerøre

Middagsrundstykke med rekesalat og skinke 

 

 

Finn mer om samme tema: