Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

15 fakta om korn og bærekraft

Hvor miljøvennlig er korn? Hvem spiser mest korn i verden? Hva slags mat kaster nordmenn mest av? Det er noen av spørsmålene du får svar på her.
Skriv ut
 1. Plantemat som korn og brød er bærekraftig mat. Fordi det er næringsrikt, har lavere klimapåvirkning enn annen mat, gir mye kalorier pr arealenhet og kan mette mange mennesker.
 2. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer kornprodukter. Det meste av verdens befolkning får rundt halvparten av energibehovet sitt fra korn – særlig hvete, mais og ris. I Norge får vi kun en tredjedel av energibehovet vårt fra brød eller korn. 

 3. Ukens brødinntak, 1 kg brød, tilsvarer et CO2-avtrykk på 0,9 kg, noe som ligger godt under både de fleste grønnsaker, fisk og kjøtt. Til sammenligning, å dusje hver dag (10 minutter) medfører 9 ganger mer CO2-utslipp enn ukens brødinntak. 

 4. Nordmenn spiser 52 kg brød i året, og vi liker grovt brød best.
 5. Kast 1 mindre brød i uken og spar miljøet for omtrent 31 kg CO2 i året, det tilsvarer to færre trær nedhugget.
 6. Omtrent 10 % av jordbruksarealet i Norge benyttes til produksjon av matkorn, men i realiteten ender 5 % matkorn-jord opp som mat grunnet vær og miljø.
 7. Tyrkia er det landet i verden som spiser mest korn og brød per innbygger (det dobbelte av oss nordmenn).
 8. Matkornproduksjonen i Norge har gått opp fra 5 % på 1970-tallet til mellom 40 og 75 % i dag.

 9. Nordmenn kaster mindre brød enn før, og det er den matvaregruppen vi har redusert mest siden 2016. I 2020 kastet hver person i gjennomsnitt 7,3 kg brød og bakevarer, så vi kan bli enda bedre.  Sjekk hvordan du kan redusere matsvinn av brød.
 10. Verdens brøddag er 16. oktober. Marker dagen med å spise brød fra hele verden.
 11. Korn er den eneste matvaren av global betydning som kan spises i samtlige kulturer og religioner i verden.

 12. Du visste sikkert allerede at for mye sjokolade ikke er bra for kroppen din. Men visste du at det heller ikke er bra for miljøet? Det går med 10 ganger så mye vann for å produsere et kilo sjokolade som et kilo brød. 

 13. Kornproduksjon medfører lite klimafotavtrykk. Landbruket står for ca. 9 % av de norske klimagassutslippene. Kornproduksjon står for 4 % av dette igjen, altså et klimautslipp totalt på bare 0,36.
 14. Brød sto for 22 % av matsvinnet i hjemmet i 2018. Verstingen er middagsrestene som ligger igjen på tallerkenen.
 15. 52 % av oss oppfatter at brød og korn produkter er miljøvennlig. Dvs. at produksjonen fra jord til bord belaster land, vann og klima i minst mulig grad.

>> Les mer om hvorfor norsk korn er fremtidens mat.

 

Sist oppdatert: 8.12.2021

 

 

Kilder:

Hovedrapport 2020 – Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn

Agri-analyse, korn og konjunktur – rapport 6, 2017

Agri-analyse, Landbruksbarometeret, 2017

Felleskjøpet, 2016

Matvett

Ipsos MMI, 2016

NORKOST 3

Nymoen & Hille, 2012

Thoring, Fremtiden i våre hender, 2017
OBKs årlige brødvaneundersøkelse, 2021