Brødspising er bærekraftig!

Visste du at korn og brød er noe av det mest bærekraftig du kan spise? Kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden sammenlignet med de andre store energikildene våre.
Skriv ut

Brød har imidlertid blitt litt svertet fordi vi kaster unødvendig mye brød grunnet (unødvendig?) høye krav til ferskhet. Følg våre tips for bærekraftig brødspising og nyt ditt daglige brød.

 

1. Sjekk hva du har i brødboksen

Har du noen gamle skalker liggende? Bruk sansene; se, føl, lukt og smak. Da finner du raskt ut om det er spiselig eller ikke. Brød som er tørt er spiselig. Ferske bakeri- og konditorvarer som er ment for å spises innen 24 timer er unntatt holdbarhetsmerking. Andre kornprodukter merkes med «Best før» eller «Siste forbruksdag». Brødprodukter merket «best før» kan være spiselig og god etter datoen er utløpt, mens ved merket «siste forbruksdag» kan varen bli helsefarlig etter utløpsdato.

 

2. Gjenbruk brødet 

Kommer du frem til at brødet fortsatt er spiselig, da er mange gode måltider i vente. Tørt brød kan raskt og enkelt forvandles til en matopplevelse. Gjør middagsgryten din mer spennende med curry-krutonger eller lag «kremet» grønn brødsuppe. Eller hva med iskrem

Klarer du fortsatt ikke å få spist opp brødet ditt? Selg det på Resterant.

 

3. Planlegg matinntak og -handling

Det er vel den største, og kanskje litt kjedelige, nøkkelen til suksess. Er det noe som funker så er det å skrive en middags- og matpakkeplan, og se hva som trengs. Hvor mye brød kommer vi til å spise denne uken? Husk å ta med handlelisten i butikken, og å følge den.

 

4. Spis kortreist brød

Se etter norskprodusert brød. Har ikke din nærbutikk bra nok utvalg? Mas på kjøpmannen om mer godt norsk brød. Etterspørsel styrer utvalget.

 

5. Velg brød som passer til din husholdning

Tilhører du en liten eller singel husholdning så klarer du kanskje ikke å spise opp et helt brød før det blir dårlig. Kjenn deg selv og kjøp heller et «småbrød» som blir spist opp. Utvalget av porsjonsbakst er også blitt større og bedre. Det finnes noe som passer enhver husholdning.

 

6. Kjøp ferdigoppskåret brød

Det finnes også et bra utvalg av ferdigoppskåret brød, samt at de aller fleste dagligvarebutikker har en brødskjærermaskin man kan bruke. Frys ned oppskåret brød og ta opp bare de skivene du skal spise, skivene tiner på få minutter og smaker ferskt. Og du unngår å måtte kaste brød fordi det er blitt tørt i brødskuffen. Frosset brød er også supert i matpakken, det holder både brødet og pålegget friskere.

 

7. Gjenbruk bakerienes og butikkens brød

Har du prøvd «Too Good To Go»? En genial mobilapplikasjon hvor du kan kjøpe dagsgamle brød og bakevarer fra dagligvarebutikker, bakerier og restauranter til en sterkt redusert pris. I en og samme vending bidrar du til å unngå brødsvinn og sparer lommeboken.

 

8. Oppbevar brødet riktig

Brød bør oppbevares i romtemperatur i en lukket, ren brødboks eller plastikkpose for matoppbevaring. Å fryse ned brødet er også en praktisk og god måte å holde brødet fersk lengst mulig. Husk å merke når brødet ble frosset. Les mer om brød og oppbevaring her.

 

9. Ta ansvar

Men viktigst av alt er det at du er bevisst ditt ansvar. Mat skal behandles med respekt og aktsomhet av hensyn til all jobben kornbonden, mølleren og bakeren gjør, samt klimamessig bærekraft og etisk forsvarlighet. Les mer om bærekraft.

Les eller skriv kommentarer