Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Bygg til folk gjør bonden stolt

Norske bønder ønsker å dyrke mer bygg til norske matbord. De hiver seg med på oppfordringen om å tidoble bruken av bygg i norsk kost.
Skriv ut

I dag dyrkes bygg ofte til dyrefôr, men det gir norske bønder en ekstra stolthet når de dyrker lokal mat til menneskene rundt seg.

 

Det er mange grunner til at å dyrke bygg gjør den norske bonden stolt. Bærekraftig bygg er sunn kost for mennesker og tåler det norske klimaet godt. Bønder som dyrker bygg til folket utnytter derfor jorda på en effektiv måte – og det gir stolthet.

 

>> Les også: 10 ganger mer bygg til folket!

 

Utviklet spesielt for mennesker

 

En av bøndene som ønsker å dyrke mer bygg til mat er Steinar Weel. Han har vært kornbonde i flere tiår, og har lang erfaring med å dyrke bygg – sammen med annet korn og raps. Tidligere leverte han bygg som hovedsakelig gikk til dyrefôr, men nå dyrker han nakenbygg på kontrakt.

 

Hele produksjonen av dette kornet er sporbar, og må oppfylle visse kvalitetskrav for å kunne brukes til menneskemat. I tillegg er kornet spesielt foredlet med tanke på menneskets ernæringsbehov – ikke til dyrefôr, noe han sier gir en god følelse.

 

Det er fint å kunne levere byggkorn som er godt på smak, raskt å tilberede, og med mange positive helsekomponenter. God kvalitet og sporbarhet gjennom hele produksjonen gir trygghet for forbrukerne, og stolthet hos meg som bonde, forteller Weel.

Byggrynsvann

>>Vil du prøve noe nytt for helsa? Byggrynsvann er rikt på fiber og antioksidanter.

 

Tryggere for forbrukeren

 

Vanligvis blir bygg levert til det samme mottaket, uavhengig om kornet skal bli til dyrefôr eller menneskemat. I denne prosessen blir noe av det peneste bygget skilt vekk og brukt til mat. Resten går til fôr-produsenter. Ved en slik praksis blir det færre kontrollpunkter og mindre sporbarhet, mener Weel.

 

 I og med at 99% av kornet går til dyrefôr blir også foredling og utvikling rettet mot egenskaper som egnet seg for dyrekonsum. Når man vet at avlingen skal gå til mennesker fokuserer man heller på andre kvaliteter.

Kornaks. Bygg til folk gjør bonden stolt.

 

Weel mener at alt korn til mat bør dyrkes på kontrakt der det settes krav til bruk av gjødsel og hvilke sprøytemidler som kan nyttes. Kontraktdyrket korn tas også imot på egne mottak og egne siloer for bedre kvalitetssikring.

 

– For en kornbonde  kan det være fint med flere byggsorter der noen kan høstes tidlig i sesongen, forteller Weel.

 

En tidlig innhøsting gir bedre tid til å forberede høstkorn som blir sådd i september, slik som høsthvete og høstrug. Selv dyrker han nakenbygg, som er vårkorn hvor det meste av skallet faller av ved tresking. Dermed trenger kornet lite bearbeiding for å brukes til mat, og beholder også mer fiber og viktige næringsstoffer.

 

– Forbrukere blir veldig interesserte når de hører om byggets unike egenskaper, men det er et stort steg for mange å endre matvanene sine, så fortsatt er det lite bygg som faktisk blir brukt i hverdagen. Dette skyldes i stor grad manglende opplysninger og informasjon. Det er derfor det er viktig å få ut budskapet om hvor bra og sunt bygg er!

 

Ny nordisk mat med mer bygg

Leder i Norges Bygdekvinnelag Jorun Henriksen.

 

Dette er leder i Norges Bygdekvinnelag Jorun Henriksen enig i. Norges Bygdekvinnelag har over flere år arbeidet med å formidle bruken av bygg til mat. 

 

– Vår erfaring er at mange forbrukere ønsker å bruke mer bygg i maten. De ønsker flere produkter av bygg i butikk, og de ønsker mer informasjon om hvordan det kan brukes. Dette er i tråd med generelle kostholdstrender som viser at norske forbrukere er stadig mer opptatt av helse, miljø, kortreist mat og det å ta bærekraftige valg, sier Henriksen.

 

Hun viser til at den nye nordiske maten åpner opp for bredere bruk av bygg i kosten. 

 

– Det er ikke lenger noe vi bare bruker i grøten, vi kan også finne nye bruksområder. Bygg kan fint erstatte ris eller pasta som middagstilbehør, være med i salat, suppe, wraps, byggotto eller i mange andre ting. Det forutsetter selvsagt at produktene er innbydende og synlige, og at forbrukerne har kunnskap om hva bygg kan brukes til, sier Henriksen. 

Taco med byggryn

 

>> Prøv byggryn til fredagstacoen. Godt for lommeboka og godt for deg.