Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Dette brødet gjør deg gladere

Her er 7 gode grunner til å spise mer rug.
Skriv ut

Rug er en nordisk kornsort som vi nordmenn gjerne kan spise mer av. Den kan dyrkes her i Norge og har en rekke helsefordeler mange ikke er klar over.

 

Vi har spist rug helt siden vikingtiden over hele Skandinavia. I Danmark er det smakfulle danske rugbrødet en selvsagt del av hverdagskostholdet. Ni av ti dansker spiser rugbrød ukentlig og én av to spiser rugbrød hver eneste dag.

 

Nordmenn er imidlertid nokså småspiste når det kommer til rug. Rug står for bare 6 % av vårt totale matkornforbruk. I 2017 ble det omsatt rundt 7300 tonn rugbrød, det vil si ca. 1,5 rugbrød per innbygger i året.

 

> Rugbrødets renessanse 

 

Det er rom for mye mer rug i norsk kosthold, og det mangler ikke gode grunner til å spise mer godt, grovt rugbrød.

 

 

7 måter rug er bra for helsa på:

7. Rikest på fiber!

Rug er den mest fiberrike kornsorten og består av hele 16 % fiber. Å spise nok fiber, 25-35 gram om dagen, er bra for fordøyelsen, tarmfloraen og hjertet. Med bare to skiver grovt rugbrød har du sikret deg 40 % av anbefalt fiberinntak.

 

6. Ypperlig kilde til vitamin E og B1

Kornsorten er også rikest på vitamin E og vitamin B1. E-vitamin fungerer blant annet som en antioksidant i kroppen vår og beskytter spesielt de røde blodcellene våre. Vitamin B1, også kalt tiamin, er viktig for energiomsetning i cellene våre og forbrenning av karbohydrater.

 

5. Gir jevn energi 

Rug virker positivt på blodsukkerreguleringen i kroppen. Det vil si at et måltid rikt på fullkornsrug gir deg en jevn tilførsel av energi uten svingninger. På sikt kan det virke forebyggende for livsstilssykdommen diabetes type 2.

Knekkebrød med rug og kli

Sprø og sunne knekkebrød av rug og kli

4. Bedre humør

I en svensk studie rapporterte deltakere at de følte seg mer pigge og glade etter å ha spist et måltid rikt på rug. Funnet kobles til sammenhengen mellom tarmene og hjernen, som fermentering/nedbrytning av fiber fra rug i tykktarm virker positivt på.

 

3. Øker metthetsfølelsen og holder vekten stabil

Rug påvirker vår appetittregulering. Det øker metthetsfølelsen via økt utskillelse av metthetshormoner. Å spise rug kan derfor føre til et lavere energiinntak og hjelpe oss med vektreduksjon eller å holde en stabil vekt.

 

2. Forebygger kreft

Som fullkorn generelt er rug koblet med redusert risiko av tarmkreft. I tillegg ser man at rugprodukter av fullkorn har forebyggende effekter mot prostatakreft og muligens brystkreft. Det er trolig kornets spesielle fibersammensetning sammen med vitaminer, mineraler og fytinsyre som virker beskyttende mot kreft.

 

1. Smaker godt!

Kornsorten er rik på smak, og helsefordelen av god smak på måltidet skal man ikke underestimere.

 

Prøv vår oppskrift på ekstra grovt rugbrød av både grov og fin rug og hele hvetekorn og hvetekli eller en ekte dansk variant med solsikkekjerner.

 

 

Sist oppdatert: 03.01.2018