Dansk rugbrød
Dansk rugbrød er en klassiker blant brød. Denne oppskriften gir et mørkt brød med en karakteristisk smak.
Ingredienser
Fordeig:
350 g sammalt rug, fin
400 g sammalt rug, grov
120 g solsikkekjerner
35 g linfrø
3 ts salt
7 dl vann
Hoveddeig:
1 ½ dl vann
50 g fersk gjær (1 pakke)
200 g hvetemel
60 g mørk sirup (3 ss)
slik gjør du
Vis ingredienser
Er det noen danskene kan, så er det rugbrød! Denne oppskriften gir et herlig mørkt og saftig sunt rugbrød som passer like godt til matpakken som til høye danske smørrebrød.
>> Visste du forresten at rugbrød kan gjøre deg gladere? Her er 7 gode grunner til å spise mer rug.
Slik gjør du
- Fordeig: Bland sammen mel, solsikkekjerner, linfrø, salt og vann. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete.
Vil du ha mer å tygge på? Da kan du for eksempel tilsette 100 gram gresskarkjerner til fordeigen.
- Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer eller natten over på kjøkkenbenken.
- Hoveddeig: Tilsett hvetemel, sirup og vann i bollen med fordeig. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
- Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time.
- Del deigen i 2 like store emner. Legg rugbrødene i smurte 2-litersformer. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd.
- Dekk formene med et klede, og la dem stå og heve på et lunt sted i 25–30 minutter til brødene fyller formene.
- Stek rugbrødene nederst i ovnen på 225 °C i 40–60 minutter. Avkjøl på rist.
Likte du dansk rugbrød, prøv også vårt rug- og speltbrød.