Dansk rugbrød
Dansk rugbrød har vært hverdagskost i nabolandet vårt i over 1000 år. Brødet har en karakteristisk bitter smak, og passer blant annet godt til leverpostei og bacon.
Ingredienser
Fordeig:
350 g sammalt rug, fin
400 g sammalt rug, grov
120 g solsikkekjerner
35 g linfrø
3 ts salt
7 dl vann
Hoveddeig:
1 ½ dl vann
50 g fersk gjær (1 pakke)
200 g hvetemel
60 g mørk sirup (3 ss)
slik gjør du
Ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Bland sammen mel, solsikkekjerner, linfrø, salt og vann. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete.
- Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer eller natten over på kjøkkenbenken.
- Hoveddeig: Tilsett hvetemel, sirup og vann i fordeigen. Smuldre i gjæren.
- Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time.
- Del deigen i 2 like store emner. Form avlange brød.
- Legg brødene i smurte 2-litersformer. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 25–30 minutter til brødene fyller formene.
- Stek brødene nederst i ovnen på 225 °C i 40–60 minutter. Avkjøl på rist.
Likte du dansk rugbrød, prøv også vårt rug- og speltbrød.