Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Flere mener at grovt brød er bærekraftig

2 av 3 svarer at grovt brød er bærekraftig i en ny undersøkelse. Det er flere enn tidligere, og viser at nordmenn har fått med seg flere av grovbrødets mange gode egenskaper.
Skriv ut

– Det er gledelig at flere har blitt bevisst på at grovt brød er bærekraftig. Korn og brød er næringsrikt, har lavere klimapåvirkning enn annen mat. Det gir mye kalorier pr arealenhet og kan mette mange mennesker. Likevel har det ofte blitt glemt i diskusjonen om bærekraftig mat, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn (OBK).

 

>> Les også: 15 fakta om korn og bærekraft

 

Skille mellom yngre og eldre

 

Undersøkelsen om nordmenns brødvaner blir årlig utført av YouGov for OBK. Den viser også at jo eldre du er, jo mer bærekraftig mener du at grovt brød er.

 

Bilde av Torunn Nordbø

Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn

– Det er interessant å se skillene mellom de yngre og de eldre i disse spørsmålene. Unge mennesker er opptatt av bærekraft og klima, men utover at korn er lokalt ser det ut til at de har mindre kunnskap om hva som er bærekraftig med grovt brød. Vi ser også tydelige aldersforskjeller på spørsmål om grovt brød er sunt, sier Nordbø.

 

Hele 8 av 10 mener grovt brød hører med i et sunt kosthold, og andelen som mener dette, stiger med alder.

 

– Det er mulig oppmerksomheten om lavkarbo og gluten de siste tiårene har ført til at de yngre ikke har vokst opp med brød til alle måltider, slik tidligere generasjoner har. Men vi ser at både unge og eldre har blitt mer bevisste brødspisere og velger grovere brød.

 

>> Les også: 5 gode grunner til å spise mer grovt

 

Fiber gjør brødet sunt

 

At grovbrød inneholder mye fiber som er bra for kroppen, har alle aldersgrupper fått med seg. Alle som svarte på undersøkelsen, trekker frem fiber som det sunneste med grovbrød.

 

– Jo, eldre man er blir man mer opptatt av fiberens rolle for mage og fordøyelse, som igjen er forebyggende i forhold til flere sykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og noen kreftformer. Det at grovbrød også er viktig for konsentrasjon og utholdenhet, fordi det bidrar til lenger metthetsfølelse og stabilt blodsukkernivå, er ikke minst viktig for de unge, avslutter Nordbø.

 

Publisert: 20. mai 2022