Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Tre gode grunner til å bytte ut ris med bygg

Bygg er kortreist, miljøvennlig mat som i tillegg er bra for kroppen. Derfor er byggryn den perfekte erstatningen for ris hvis du vil leve sunnere og mer miljøvennlig.
Skriv ut

Bygg er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge, så potensialet for å bruke mer bygg i kostholdet er stort. Å bytte ut ris med bygg er et enkelt sted å starte. 

Her er tre gode grunner til å bytte ut ris med bygg: 

 

1. Bygg er helsekost

 

Ris inneholder mye stivelse, mens bygg har store mengder antioksidanter og kostfibre.

 

– Bygg er helsemessig sett i en helt annen klasse enn ris. I dagens situasjon bør vi spise bygg, fordi det bidrar til å styrke immunforsvaret og fordi det gir energi som varer lenger, sier Einar Risvik i Nofima.  

 

Hvis du er i lite fysisk aktivitet, er det viktig å unngå mat som gir rask blodsukkerstigning, slik som ris. 

 

– Da er bygg perfekt. Det å spise bygg bidrar med andre ord også til å redusere risiko for overvekt, diabetes og dermed hjerte- og karsykdommer. Bygg er norsk helsekost, sier han. 

2. Bygg er vennlig mot miljøet

 

Ris er en av de råvarene det dyrkes mest av, og det er derfor en råvare som forårsaker store utslipp. Rundt 2,5 % av de globale klimagassutslippene kommer fra risproduksjon, og noe av bakgrunnen for risens høye klimaavtrykk er at rismarkene oversvømmes av vann. 

 

– Det betyr et svært høyt vannforbruk i land der rent vann er en knapp ressurs. I tillegg skaper oversvømmingen store metan- og lystgassutslipp fra rismarkene, sier fagrådgiver for bærekraftig mat i Framtiden i våre hender, Ingrid Kleiva Møller.

 

Seniorforsker ved Center for International Climate Research (CICERO), Bob van Oort mener at kortreist bygg kan være et godt alternativ for oss som bor i Norge. Han forklarer:

 

– De største utslippene fra ris ligger i produksjonen, mens for bygg er de største utslippene i forpaknings- og salgsleddet.

Oort får støtte fra fagrådgiver Ingrid Kleiva Møller. Et av argumentene for å bytte ut ris med bygg er at ris er veldig langreist.

– Vi har gode forutsetninger for å dyrke mer bygg i Norge. Det betyr at vi sparer miljøet for transport, fortsetter Møller.

 

Bygg tåler klimaendringer bedre enn mange andre kornsorter og er derfor gunstig å dyrke her i nord. 

 

– At en kornsort vokser raskt og har lavt avlingstap, slik som bygg, bidrar til lavere klimautslipp per enhet, sier hun. Den er blant de enkleste og mest robuste kornsortene vi har, avslutter Ingrid Kleiva Møller.

3. Bygg har store variasjonsmuligheter

 

Bygg har lange tradisjoner her i landet, men i dag brukes mesteparten av kornet til dyrefôr og brygging av øl. Det er det grunn til å gjøre noe med! Kornet er vennlig for både kropp og klode, og det er lett å variere i maten.

 

Byggryn er en super erstatning for ris i veldig mange retter. Prøv kokt bygg som tilbehør til gryteretter, kjøtt eller fisk, på samme måte som ris, eller til salater, burrito og supper. Byggbasert riskrem, risotto og paella smaker minst like godt som med ris, og du føler deg mett lenge.

 

Du kan bruke byggmel når du baker deilige brød eller knasende knekkebrød til frokost. Byggrynsgrøt med honning og nøtter er en god måte å starte dagen på. Grøten får fart på humøret og gir magen noe å jobbe med. 

Større måltider blir ekstra gode med bygg. Her finner du en god oppskrift på poké bowl med laks og byggris. Byggotto med lam og hvitvin passer for deg som vil ha en litt kraftigere middg, mens denne proteinrike byggrynssalaten er for deg som er ekstra helsebevisst. 

For den søtsugne foreslår vi byggcookies med nøtter eller sjokolade. 

 

Hvis du har lyst til å gjøre pannekakene litt sunnere kan du prøve byggpannekaker med friske bær til. Vi lar oss gjerne også friste av byggkrem med multer, når vi skal bytte ut ris med bygg.

Til kvelds kan du prøve denne mettende byggrynsgrøten med krunsj, eller kanskje du vil ha en deilig byggrynssuppe å varme deg på?

 

Er du interessert i bærekraft? 
>>Her kan du lese våre tips for å hidre matsvinn av brød.

 

Finn mer om samme tema: