Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Grovbrød for prestasjon

Langrennsløper Astrid Øyre Slind går for Team United Bakeries og vet hva det vil si å skulle prestere. I en alder av bare 22 år hadde hun allerede kjempet til seg både sølv og gull i U23-VM. Så hvordan spiser skistjernen for å yte maksimalt?
Skriv ut

Langrennsløper Astrid Øyre Slind

Inni mellom konkurranser og treninger klarer Astrid (29 år) å skvise inn en liten kostholdsprat med oss. Og denne sesongen har gått veldig bra for trønderjenta.

– Jeg har gått fra å være en gang på pallen i fjor, til å plukke paller jevnt, så over all forventning, smiler Astrid. Mest fornøyd er hun med 2. plass i Vasaloppet og 4. plassen i Birkebeiner-rennet i år.

 

Treningsmengden varierer etter sesong/ikke-sesong. I skisesongen blir det få og rolige økter ettersom konkurransene tar så mye krefter, og restitusjon er avgjørende. Når det ikke er sesong (sommer/høst) trener Astrid i gjennomsnitt 30 timer i uken! 

 

 

Mat som gir jevn og langvarig energi

 

Når du har det aktivitetsnivået som Astrid har, blir kostholdet automatisk en viktig del av livet.

 

– Jeg må alltid passe på å spise nok slik at jeg restituerer godt. I tillegg er det viktig å ikke gå tom for energi under en treningsøkt eller konkurranse, for går du først tom, tar det lang tid å hente seg inn igjen. Det er det første Astrid trekker frem om kosthold og prestasjon.

 

– Mat som holder er også avgjørende for at jeg skal klare å prestere, poengterer Astrid. Jeg trener gjerne flere timer av gangen og deltar i konkurranser som krever topp konsentrasjon og prestasjon i 3-4 timer. Da trengs det næringsrik mat som metter, så da spiser jeg grovbrød med ost, skinke og salat. Fiberet fra brødskiven sammen med proteinrike pålegg gir nemlig den jevne og langvarige energitilførselen som trengs for å holde ut slike økter – legger hun til. Det er tydelig at hun vet hva hun snakker om. 

 

Et brødmåltid er også god restitusjonsmat da grovbrød er en kilde til antioksidanter, som kroppen har godt av etter en hard fysisk aktivitet.

 

Grovbrød med ost, skinke og grønt er vanlig niste i treningsbeltet til Astrid.

 

Godt, lettvint og mettende

 

I dagens jungel av kostholdsråd og supermatvarer som lover gull, velger altså toppidrettsutøveren grovbrød.

 

Jeg har spist brød hele livet, fra jeg kunne spise fast føde – sier Astrid blidt.

– Pappa har alltid bakt godt grovt brød, så jeg er nok litt bortskjemt der. Hver dag var det godt brød til frokost og i matpakken. Det er det jeg er oppvokst med.

 

Astrid er fornøyd med å ha vokst opp på grovbrød, og har tatt med seg det videre i skiløperlivet. Det går i brød ved flere av dagens måltider, frokost, lunsj og gjerne kvelds også. Noen ganger varierer hun brødskiven til frokost med litt grøt i stedet. 

 

Godt og enkelt er to faktorer som er viktig for at en travel toppidrettsutøver skal klare å få i seg nok næring.

 

Astrid fyller på med grovbrød.

– Det geniale med brød er jo at det er så lett å ta med uten kliss og styr. Som utøver er det travelt og samtidig avgjørende å få i seg nok mat/energi, da er en brødskive i drikkebeltet både enkelt å tilberede før trening og spise underveis i økten.

 

En annen grunn til at valget faller på grovbrød er at det er næringsrikt og metter godt.

– Jeg trenger mat som holder meg mett lenge, og da er grovbrød perfekt, tillegger skijenta.

Grovbrød gir langsom og langvarig energi og økt metthetsfølelse fordi det er rik på fullkorn og kostfiber, samt det er en kilde til protein. Kroppen for også god tilførsel av flere B-vitaminer og mineraler sentrale for energiomsetningen.

 

Jeg spiser aldri loff – legger Astrid til. – Det metter for lite.

 

 

Planlegger kostholdet selv

 

Selv om maten er avgjørende for skiprestasjonene, har Astrid selv ansvar for kostholdet sitt og planlegger det selv. 

– Jeg spiser nok ikke særlig annerledes enn andre, bare en del mer mat kanskje. Det går som sagt ned mange brødskiver i løpet av en dag.

 

Det trengs altså ikke spesial matvarer. Godt, norsk grovbrød er mer enn godt nok.

Oppbevaring av brød

Grovbrød for prestasjon

Favoritten til skijenta fra Trøndelag er pappas hjemmebakte grovbrød med rug og bygg i.

– Det er to kornsorter som smaker godt og brødet er skikkelig saftig, sier Astrid. – Aller best smaker det med hjemmelaget syltetøy.

 

Det er altså fortsatt et vanlig, sunt kosthold som gjelder for den fremadstormende skistjernen.

 

 

Sist oppdatert: 24.04.2017