Grovt byggbrød
Grovt byggbrød er saftig og godt i matpakken eller til lunsj. Oppskriften med byggmel, fullkornshvetemel og sirup gir fire brød bakt i langpanne eller treramme.
Ingredienser
Dag 1, fordeig
2 g gjær (en klump på størrelse med en liten ert)
4 dl vann
400 g byggmel
200 g fullkornshvetemel
Dag 2, hoveddeig
8 dl vann
800 g hvetemel
200 g fullkornshvetemel
200 g byggmel
120 g mørk sirup
30 g havsalt
25 g gjær
Byggmel til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
-
Dag 1, fordeig: Rør sammen gjær og vann i en bakebolle, og bland inn melet til en jevn blanding. Dekk bollen med plast, og la blandingen stå i romtemperatur til neste dag.
- Dag 2, hoveddeig: Bland resten av ingrediensene sammen med fordeigen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin, start med lav fart og øk etter hvert. Bruk «tyggegummitesten» for å sjekke om deigen er ferdig eltet. (Ta en deigklump, rull den i hånden og strekk den ut. Kan du strekke deigen uten at den brister er den ferdig eltet.)
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Ta deigen ut på lett melet bord. Del den i fire like store emner som du former til runde boller. La bollene hvile på bakebordet i 10–20 minutter.
- Form bollene til brød og ha dem i en smurt langpanne eller en godt smurt treramme som du plasserer på en stekeplate med bakepapir. Det kan også være lurt å pensle litt olje mellom brødene slik at det blir letter å dele dem fra hverandre etter at de er stekt.
- Dekk brødene med plast eller et klede, og la etterheve til dobbel størrelse.
- Pensle brødene med vann, sikt litt byggmel på toppen, og snitt brødene med en skarp kniv.
- Stek brødene på nederste rille i ovnen på 220 °C i 35–50 minutter, til de er gyllenbrune. Beregn 10 minutter ekstra om du steker brødene i treramme. Avkjøl på rist.