Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Blingser som treffer

Skikkelige blingser kan gjøre underverker for konsentrasjonen. Derfor sendte vi en food truck ut med grove brødskiver til elever som var sultne på gode karakterer!
Skriv ut

Noen dager er mer krevende enn andre, og da trenger man mat som virkelig gjør nytten. Og det er ikke bare trening og fysisk aktivitet som tar på. Hjernen bruker hele 20 % av kroppens energi, så konsentrasjon og tankearbeid krever sitt. 

 

Grovt brød er en god kilde til viktige næringsstoffer som protein, tiamin, folat, jern og E-vitamin, og er et godt valg på tøffe dager. Brød- og kornvarer er mat som sørger for stabilt blodsukker, som igjen vil hjelpe deg å holde konsentrasjonen oppe. 

 

>> disse vitaminene og mineralene finnes i brød og kornvarer

 

Det kan Eilin Lundekvam By bekrefte. Hun fullførte sin masteroppgave i samfunnsernæring i 2015, og fikk erfare hvor viktig matpausen er. 

 

Eilin fra OBK foran food truck

 

Enkel eksamensmat

– Pauser i eksamenslesingen var helt avgjørende for å holde konsentrasjonen, prestasjonen og ikke minst, motivasjonen oppe. Matpausene var ofte dagens høydepunkt. Det var ikke alle dager jeg var like flink på å huske pausene og det merket jeg – så husk pauser og ta alltid en skikkelig matpause hver dag, så fungerer hodet så mye bedre! sier Eilin. 

 

For henne var valget enkelt. Grovt brød eller rundstykker var lett å smøre med seg i en periode med lite tid og overskudd til matlaging. 

 

– Og så smaker det kjempegodt – det er ikke mye som smaker bedre enn ferskt grovbrød med godt pålegg, synes jeg. I tillegg er det både næringsrikt og billig, legger Eilin til. 

 

Avgjørende med avkobling

De grove brødskivene var enkle å variere, og med ulike næringsrike pålegg var et fullverdig måltid aldri langt unna. For ytterligere variasjon gikk det gjerne i grove pizzaboller eller matmuffins.

 

– I tillegg til at grovbrød smaker godt og er sunt, er det også andre grunner til å prioritere  en matpause. Gode pauser bidrar til at man holder seg skjerpet litt lenger. Det kan være lurt å være sosial og koble av innimellom, påpeker Eilin.  

 

 

5+ for en 5`er

Grovbrød er rimelig mat. Regner man på det, så koster det faktisk ikke mer enn ca. 5 kroner for en grov skive med pålegg. Og med en skikkelig matpakke innabords er det så mye lettere å konsentrere seg og prestere på eksamen. 

 

I fjor fikk mange unge gleden av grove brødskiver til en billig penge. I en food truck med logoen «Brød virker» gikk påsmurte skiver unna som varmt hvetebrød. Bilen var blant annet innom Elvebakken videregående skole i Oslo i en hektisk eksamenstid. Den ble godt mottatt av sultne elever.

 

– 5 kroner? Det er billig det! utbrøt flere av elevene. 

 

Og ikke bare var det billig, men også veldig godt. Brødskivene var verdifullt påfyll for unge studenter som var sultne på gode karakterer.  

 

Har du lyst til å smøre deg en av blingsene fra filmen, er det bare å følge oppskriftene under. Hvis du ikke har alle ingrediensene, går det fint an å eksperimentere med det du har for hånden. Det meste smaker godt på en skikkelig fersk og grov blings!  

 

1. Blings med grillede grønnsaker og hummus

 

blings på trefat

 

Grillede grønnsaker og hummus på brødskiva blir en nydelig vegetarblings, som alle elsker enten de spiser kjøtt eller ikke.

 

 >> Her er oppskriften på blings med grillede grønnsaker og hummus

 

2. Blings med fiskekake

 

blings på trefat

 

Fiskekake på brødskiva, gjerne grove varianter av begge to, sammen med en frisk rødbetrelish er et deilig og skikkelig næringsrikt måltid. Ypperlig påfyll i skoletiden. 

 

>> Slik lager du blings med fiskekake

 

3. Blings med ost og skinke

 

blings med ost og skinke

 

Ost og skinke blings er en evig klassiker hos både unge og gamle. Med hjemmelaget urteaioli smaker den enda bedre!

 

>> Hele oppskriften på blings med ost og skinke finner du her 

 

 

Sist oppdatert: 27. april 2018