Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Her er vinnerne av byggmesterskapet

Vinnerne av byggmesterskapet utmerket seg med enkle og gode byggoppskrifter.
Skriv ut

Da vi arrangerte byggmesterskapet i samarbeid med Veggispreik håpet vi på mange oppskrifter – og jammen fikk vi ønsket vårt oppfylt! Juryen fikk litt av en oppgave med å smake seg gjennom et deilig mangfold av byggretter fra hele landet. 

 

Hva gjør man så når man får så mange gode oppskrifter at det er umulig å velge bare én vinner? Jo, man dobler premiepotten og kårer to vinnere i hver sin kategori.

 

I dag offentliggjør vi oppskriftene til vinnerne av byggmesterskapet: Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips, og cupcakes av bygg med jordbær og hvit glasur. Begge rettene viser hvor enkelt det er å bruke kortreist bygg på norske kjøkken – både til middag og til dessert.

 

Vinnerne av byggmesterskapet belønnes med hvert sitt pizzastål fra Martinuzzi & Co. I tillegg sender vi også deltagerpremier til finalistene og 5 tilfeldige innsendere: forkle i god kvalitet fra Opplysningskontoret for brød og korn, og byggprodukter fra MøllerensRegal og Duga.

 

Vinneren av beste bygg-middag

Maria Turbø er en av vinnerne i byggmesterskapet

Maria Turøy fremhever kortreiste og norske råvarer i sitt vinnerbidrag.

 

Vinneroppskriften for beste middag er det Maria Turøy fra Alversund som står bak. Hennes byggrynskaker var en klar favoritt hos juryen.

 

–  Oppskriften ble til ved at jeg prøvde meg frem, sier Turøy, som ble både glad og overrasket da hun mottok vinnernyheten.

 

Hun brenner for kjøttfrie middager, men hadde ikke brukt mye bygg før konkurransen. Nå anbefaler hun alle å prøve seg frem med bygg i maten.

 

Byggrynskakene kan varieres med både krydder og tilbehør, noe som gjør denne middagsoppskriften svært anvendelig, i følge juryen. Dessuten gir fargerikt tilbehør som rødbetpuré og grønnsakschips en skikkelig høy kulhetsfaktor!

 

>> Vinneroppskriften for beste bygg-middag: Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips

 

Vinneren av beste bygg-dessert

Kristine Bonstad er en av vinnerne av byggmesterskapet

Kristine Bonstad driver kontoen @vegannordic på Instagram

 

Cupcakes av bygg er vinneren av dessertkategorien. De er laget av Kristine Bonstad fra Tønsberg.

 

– Konkurransen har gjort meg bevisst på bygg i maten og fått meg til å bruke det mer. Nå bruker jeg det ofte fordi det smaker så godt, sier Bonstad.

 

Hun likte særlig konkurransens verdier, fordi hun er opptatt av å spre ordet om å bruke plantebaserte og bærekraftige produkter som er bra for oss og planeten.

 

Juryen mente cupcakene utmerket seg fordi de har god smak, er barnevennlige og flotte å se på. Bonstad har laget en dessert som passer både til festbordet og til de dagene du bare vil ha noe godt til kaffen. 

 

Cupcakes av bygg

Lekre cupcakes av bygg passer til både festbordet og kaffekosen.

 

>>Vinneroppskriften for beste bygg-dessert: Cupcakes av bygg med jordbær og hvit glasur

 

Slik gikk juryen frem

 

Juryen hadde en stor oppgave da de skulle gå gjennom nesten 30 innsendte oppskrifter. For å få frem så mange gode oppskrifter som mulig besluttet de å lage to kategorier, én for middag og én for dessert.

 

Juryen kårte vinnerne av byggmesterskapet

Juryen, fra venstre til høyre: Fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn, leder i Norges Bygdekvinnelag Jorun Henriksen og styremedlem i Veggispreik Henrik Kjellmo Larsen.

 

– Deltagelsen viser at det er stor interesse for å spise mer bygg i Norge. Vi er svært begeistret over alle bidragene og ønsker å takke alle som har delt oppskrifter i konkurransen, sier fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

 

I juryen satt også leder i Norges Bygdekvinnelag Jorun Henriksen og styremedlem i Veggispreik Henrik Kjellmo Larsen.

 

– Hvis vi skal hjelpe folk til å endre matvanene sine, er det viktig at vi gjør det enkelt for dem å spise sunnere, sier styremedlem i Veggispreik Henrik Kjellmo Larsen. Han er opptatt av å tilgjengeliggjøre bærekraftig mat for det norske folk og får støtte av leder i Norges Bygdekvinnelag Jorun Henriksen:

 

– Det er viktig at folk får tak i sunn, norsk tradisjonsmat. Mye av arbeidet vårt i Norges Bygdekvinnelag handler om å fremme tradisjonell mat som bygg, korn og norske råvarer, sier Henriksen. 

 

De tre jurymedlemmene smakte seg igjennom 5 utvalgte middagsretter og 3 desserter for å gjøre en matfaglig vurdering og kåre vinnere. Sammen så de særlig etter retter som inneholdt kortreiste og norske råvarer, samt oppskrifter som inneholdt ingredienser som er enkle å bruke og lette å få tak i. 

 

Norge trenger flere byggmestre!

 

Byggmesterskapet er et ledd i Opplysningskontoret for brød og korns ambisiøse mål om å tidoble bruken av bygg i norsk kosthold. Byggkorn kan nemlig være et verdifullt bidrag til det grønne skiftet, fordi det både er bærekraftig og en kortreist, norsk råvare.

 

For at bygg skal bli en selvfølgelig ingrediens i det norske kostholdet må nordmenn lære mer om hvordan de kan bruke byggkorn. Målet med konkurransen var derfor å inspirere matglade mennesker til å teste ut bygg som råvare og til å lage kreative retter med bygg.

 

>> Les mer: Sett bygg på menyen