Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? Over 60 minutter
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 4 porsjoner
Hvor lang tid tar det? Over 60 minutter
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 4 porsjoner

Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips

Saftige byggrynskaker som kan brukes som alternativ til både kjøttkaker og hamburgere. Vi serverer dem med en fargerik rødbetpuré og sprø grønnsakschips.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Om du bruker blandingen byggrynskakene er laget av som en basisoppskrift, kan du også variere smaken på mange ulike måter ved å bytte ut både krydder og grønnsaker. Prøv å bruke litt revet rå rødbete istedenfor gulrot, eller tilsett litt gurkemeie og malt koriander sammen med de andre krydderne. Eller prøv en variant med friske urter og hakket vårløk.

Du kan også variere størrelse og fasong på kakene. Hva med å lage store burgere, eller små, søte boller til pasta?

Slik gjør du

  • Ha byggryn i en kjele og hell på grønnsaksbuljong. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La grynene koke i 30-40 minutter, eller til de er helt møre og har absorbert det meste av buljongen. Er det væske igjen, hell grynene i en sil og la dem renne av seg.

  • Skrell løk, gulrot og hvitløk og del dem i biter. Ha bitene i en hurtigmikser og kjør dem til mos. Tilsett kokte byggryn, chilipulver, spisskummen, salt og pepper, og kjør alt til en fin masse.

  • Tilsett hvetemel til du har en blanding som holder fasongen når du former den. For mye hvetemel kan gjøre byggrynskakene litt tunge.

  • Ha litt olje i den ene hånden og bruk en skje som du dypper i kaldt vann for å forme 8 store eller 10 litt mindre boller av blandingen.

  • Varm en stekepanne med olje og legg i bollene med god avstand. Bruk en stekespade og klem forsiktig ut bollene til ca. 1 ½ cm tykke kaker. Stek byggrynskakene i 5-7 minutter, til de har fått en gyllen skorpe. Snu dem forsiktig og stek ferdig på den andre siden. La dem renne av seg på litt tørkepapir.

  • Lag rødbetpuré: Bruk forkokte rødbeter eller kok rå rødbeter med skallet på i lettsaltet vann i ca. 1 time, eller til du kan stikke en spiss kniv gjennom dem. Hell av kokevannet og skrell dem. Det er enklest når de er varme. Tørk dem godt slik at det ikke kommer med for mye væske i puréen.

  • Finhakk løk og hvitløk, og fres i litt olje til den er myk og blank.

  • Del rødbeter i biter og ha dem i en hurtigmikser sammen med løk og hvitløk. Kjør alt til det er en fin mos. Visp inn vegansk smør og smak til med salt, pepper og sitron.

  • Server byggrynskakene med rødbetpuré og grønnsakschips.

Oppskriften på byggrynskaker er laget av Maria Turøy og var vinneren i konkurransen #byggmesterskapet vi avholdt i februar 2021.

Finn mer om samme tema:

4.7 / 5
26 stemmer