Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Hvordan står det til med nordmenns brødvaner?

Tallene er tydelige: Nordmenn spiser brød og typiske brødmåltider er frokost, lunsj og kvelds. 8 av 10 mener at grovt brød hører til i et sunt kosthold. De yngre varierer i større grad brødinntaket med andre kornprodukter som havregrøt og kornblandinger.
Skriv ut

Nordmenn spiser ikke nok fiber. Er det en ting forskning viser, er det å spise fiber regelmessig bra for kroppen. I februar undersøkte YouGov, på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn, nordmenns brødvaner. Det er smak, grovhet, pris, og fiber som er de viktigste faktorene når det gjelder valg av brød. Tallene for de som mener grovt brød hører med i et sunt kosthold holder seg noenlunde stabilt.

 

Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn

– Av disse faktorene er det spesielt fiber som gjør at folk opplever brød som sunt. Og

det er riktig. Grove kornprodukter er en viktig kilde til fiber og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, type-2 diabetes og tykktarmskreft. Dessuten gir fiberrik mat lengre og bedre metthetsfølelse, som igjen kan bidra til bedre vektkontroll. Fiber metter ikke bare deg, men er også godt for de gode tarmbakteriene dine. Fart på tarmen får du også, humrer Torunn Nordbø.

 

>> 5 gode grunner til å spise mer grovt

 

Med hva med karbohydrater?

Kroppen vår trenger karbohydrater for å fungere. Karbohydrater gir energi og er viktige for hjernen, nervesystemet, muskler og immunforsvaret. Offentlige anbefalinger sier at halvparten av all energi vi trenger bør komme fra langsomme karbohydrater, som stivelse og fiber.

 

– Vi snakker ofte om «raske» og «langsomme» karbohydrater. Raske karbohydrater fordøyes raskt og gir rask energi og blodsukkerstigning. De langsomme fordøyes saktere og gir langsom blodsukkerstigning. Eksempel på raske karbohydrater er stivelse i loff med søtt pålegg. Grovbrød inneholder derimot langsomme karbohydrater som metter lenger, sier Nordbø.

 

I hvilke situasjoner spiser folk brød?

– Vi ser at folk gjerne spiser grovt brød til frokost, lunsj og kvelds. Brød er sunt, raskt og ikke minst rimeligere enn å kjøpe mat ute. Vi ser også at det er forskjeller på brødvanene mellom aldersgruppene. Det er de eldste (65 år +) som spiser mest brød. 8 av 10 i denne aldergruppen spiser brød daglig. På den andre siden av aldersskalaen blant de mellom 16-34 år, er det 4 av 10 som spiser brød daglig. Den yngste aldersgruppen spiser imidlertid andre kornprodukter sånn som havregrøt, kornblandinger, polarbrød og energibarer, og drikker havredrikk, sier Nordbø.

 

>> 20 tips til inspirasjon for matpakkesmørerne