Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Norges beste hobbybaker

Etter 8 intense uker på tv-skjermen er det nå avklart hvem som gikk av med seieren i Bakemesterskapet på NRK. Nemlig Tonje Johnsen fra Trondheim. I tillegg til tittelen «Norges beste hobbybaker» får hun et flott inngravert kakefat laget av en lokal glasskunstner. Nå drømmer hun om å starte eget kakebakeri.
Skriv ut

– I finalen var vi så heldig å få bake bryllupskake. Selv om vi hadde 5 små timer på oss, så var det her, en av de fineste oppgavene. Jeg trodde aldri jeg kunne bake en 3 etasjes bryllupskake med mange kriterier på så kort tid. Jeg klarte heldigvis å motbevise meg selv. Min bryllupskake kalte jeg «Til evig tid», som jeg ville at skulle gjenskape personligheten min. Alle mine favorittsmaker og egenkomponerte bunner preget kaken og selv om tida tok meg litt på slutten, er jeg veldig stolt av det jeg fikk til.

 

Vinner Tonje Johnsen flankert av de andre finalistene Anniken Bævre og Lukasz Mojkowski. Klikk på bildet for å se finalen. Foto: Anders Myhr Nielsen/NRK

 

>> Oppskriften til Opplysningskontorets bryllupskake finner du her.

 

Hva betyr seieren for deg?

 

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Ikke bare seieren, men hele opplevelsen betyr alt for meg. Jeg har fått dele 4 uker med verdens beste folk – produsenter, dommere, programleder og deltakere. Jeg kan nesten ikke forklare hvor utrolig takknemlig jeg er for at produksjonen så noe i meg og valgte meg som en av de 12 heldige.

 

Å få tittelen Norges beste hobbybaker håper jeg tar meg langt og lengre enn langt. Jeg håper på en dag å kunne leve av baking og jeg skal jobbe hardt for å nå målet mitt.

 

Ny kunnskap både om baking og seg selv

 

Hva har du lært om baking?

 

– Alle vi deltakerne satt med mye forskjellig kunnskap, som vi var flinke til å dele med hverandre. Jeg lærte litt av alle – alt fra tips om glutenfri bakst, hvordan deig skal smake og ulike temperaturer den skal ha. Selv om jeg ikke fikk det til i teltet, kan jeg nå å temperere sjokolade.

 

Hvilken oppgave synes du var den vanskeligste i serien?

 

– Jeg tror den vanskeligste oppgaven var Grønnsakshagekaken. Jeg baker ikke veldig mye vegansk, så jeg hadde ikke nok kunnskap om oppgaven. Smakene traff hos dommerne, selv om kremen smeltet i det jeg skulle sette den sammen. Jeg rakk heldigvis noen kriseløsninger og fikk levert ei kake.

 

Tonjes grønnsakshage som både skulle være vegansk og glutenfri. Foto: Kjell Jøran Hansen/NRK

 

Har du gjort noen store flauser underveis?

 

– Jeg har gjort flere småfeil under innspillingen. Jeg har glemt salt i brød og prøvde meg på noen snarveier som viste seg å gi merarbeid. Jeg har lært av feilene mine og snarveier er ikke en del av bakingen min, haha!

 

>> Les Tonjes best baketips

 

Hva har du lært om deg selv?

 

– Jeg har lært å legge bort negativ kritikk mot meg selv. Jeg har bevist for meg selv at jeg kan bake og jeg kan til og med gjøre det på kort tid. Jeg var borte fra familie og venner i 4 uker og måtte finne Tonje som støttet seg kun på seg selv. Det var skummelt, men det kom også en stor mestringsfølelse ut av det. Alle valg jeg tok i teltet var kun mine, og jeg måtte stole på meg selv til enhver tid. Det er jeg veldig stolt av å ha klart.

 

Alle elsker bakst – og alt er lov i baking

 

Hvorfor tror du baking er så populært?

 

– Jeg tror baking er så populært fordi det er så allsidig. Veldig mye av det vi baker er utrolig nydelig og vi kan gjøre det på akkurat den måten vi vil. Vi kan eksperimentere og være vågale eller vi kan følge tradisjonelle oppskrifter. Bakst faller i smak hos alle, det kan være både sunt /usunt og er limet i selskaper. Ser kaken ut som en bunad eller er dekt med hvit krem? Alt er lov i baking!

Har du noen forbilder?

 

– Jeg har veldig mange forbilder innen baking og mine nyeste forbilder er så klart Marthe Kilen og Andre Løvaas. Paul Hollywood har vært et forbilde i mange år. Jeg elsker å følge bakeglade profiler på reisen deres og ta med meg tips og triks. Nå følger jeg mange ekstremt flinke bakere på Instagram som kan forvandle kaker til kunst. Da setter kreativiteten fart og mange ideer dukker opp. Lista er lang på kaker jeg bare er nødt til å prøve meg på.

 

André Løvaas og Marthe Kilen er Tonjes nyeste forbilder. Foto: Anders Myhr Nielsen/NRK

 

Hva slags respons har du fått underveis?

 

– Responsen jeg har fått er over all forventning. Jeg er helt satt ut av all støtte og heiarop jeg har fått hele veien. Å bli stoppet på gata der folk ønsker å snakke om Bakemesterskapet synes jeg er veldig gøy! Jeg har også blitt spurt om folk får ta bilde med meg og det er enda mer stas synes jeg.

 

Drømmer om eget kakebakeri

 

Hva har du tenkt å gjøre videre nå som du vant hele konkurransen?

 

– Som nevnt drømmer jeg om å ha et nydelig kakebakeri en dag. Jeg skal jobbe hardt for å komme så nærme drømmen min som mulig og ta til meg så mye kunnskap jeg kan. Jeg ønsker også å skrive min egen bok og spre bakeglede til hele landet. Tiden vil vise hva jeg får til.

 

>> Les flere intervjuer med involverte i Bakemesterskapet 2024.

 

 

PS. NRK er i gang med forberedelsene til ny sesong

 

Prosjektleder Anders Myhr Nielsen i NRK

– Samtidig med at episodene har gått på TV, er vi nå i full sving med forberedelsene til andre sesong. Vi søkte etter nye deltakere allerede før premieren, og er veldig fornøyde med den nye gjengen som skal få prøve seg i baketeltet. Om bare få uker er teltet på plass igjen – midt i Bergen. Vi gleder oss!, forteller prosjektleder Anders Myhr Nielsen i NRK.

 

 

 

 

 

 

 

 

Toppbilde: Anders Myhr Nielsen/NRK

Sist oppdatert: 3. april 2024

Finn mer om samme tema: