Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Rekordmange søkere til skolebrødets dag – her er vinnerne!

På skolebrødets dag fredag 17. juni får heldige klasser over hele landet servert nystekte skolebrød.
Skriv ut

Nærmere 1000 ivrige skoleklasser meldte sin interesse da Opplysningskontoret for brød og korn og Matprat spurte hvem som fortjente skolebrød til siste skoledag. Dette er dobbelt så mange søkere som året før.

 

Av disse ble 12 valgt ut til å få servert nystekte skolebrød på skolebrødets dag 17. juni. 

 

– Gleden av å være sammen igjen, og å dele en hyggelig opplevelse, har nok motivert mange etter to år med mye hjemmeundervisning. Vi synes det er veldig hyggelig å dele ut en liten oppmerksomhet på tampen av skoleåret, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

 

Sendte dikt, tegninger og tankekart

 

Blant bidragene til konkurransen hadde flere gjort en stor innsats for å utmerke seg. Nordbø mottok både dikt, tegninger og tankekart som grundig beviste at barn elsker skolebrød.

 

– Vi har valgt ut noen klasser som vinnere på grunn av deres engasjement for ernæring og bærekraft eller fordi de har gjort gode gjerninger for lokalmiljøet sitt. Andre er valgt ut for å være flinke til å ta vare på hverandre i lek eller gjøre en inkluderende innsats for flyktninger, sier Nordbø.

 

Årlig tradisjon

Skoleboller, purker, skillings – skolebrød kommer i mange variasjoner under mange navn. Her er miniskolebrød avbildet.

Skolebrødets dag ble etablert av Opplysningskontoret for brød og korn i 2017. Den årlige tradisjonen er ment å feire at skoleåret er over. På sjette året den 17. juni markerer nå bakerier over hele landet denne deilige og særnorske bollen med vaniljekrem, melisglasur og kokosdryss.

 

– I et sunt kosthold med hovedvekt på grove bakervarer, med høyt innhold av fiber, er det plass til å kose seg litt. Vi i Opplysningskontoret for brød og korn synes det er en fin tradisjon å gjøre stas på flittige skoleklasser når skoleåret er over, sier Nordbø.

 

>> Les også: Her feires skolebrødets dag

 

Her vinnere av skolebrød på skolebrødets dag 2022:

 

 • Troms og Finnmark: Klasse 1C Tiff ved Ishavsbyen videregående skole, Tromsø
 • Nordland: 2. klasse ved Beisfjord skole, Beisfjord og 8. trinn ved Beiarn Barne- og ungdomsskole, Tollånes
 • Trøndelag: 10. klasse ved Åsen barne- og ungdomsskole, Åsen
 • Møre og Romsdal: 7. trinn ved Gomalandet skole, Kristiansund
 • Vestland: Frøysland skule, Haukedalen
 • Rogaland: Velkomstklassen ved Sevland Skole, Sevlandsvik
 • Agder: 4. klasse ved Nesheim skole, Arendal
 • Vestfold og Telemark: 5. klasse ved Selvik skole, Sande i Vestfold
 • Oslo: Klasse 5A ved Voksen skole, Oslo
 • Viken: 5A ved Langhus skole, Langhus
 • Innlandet: 4. trinn ved Fredheim skole, Gjøvik (avbildet)

Utvalgte begrunnelser i konkurransen 

Under kan du lese noen av de rørende og fine begrunnelsene vi mottok.

 

En av mødrene i klassen, Anita Hager, nominerte 4. trinn ved Fredheim skole i Innlandet (avbildet) fordi de er ferdig med Kompani Løvsprett – en egen versjon av Kompani Lauritzen, hvor elevene bygger samhold og trivsel gjennom ulike aktiviteter. Hun skrev følgende:

 

Siste skoledag er de ferdig med Kompani Løvsprett, sin egen versjon av Kompani Lauritzen. Siden 18. mai har de vært gjennom forskjellige aktiviteter som skal bygge samhold og trivsel. Aktivitetene har blant annet vært hinderløype både på land og i vann, sykkelprøve, kokkekamp, toppturer, kunnskapsprøver og bading i Mjøsa. Vi foreldre setter utrolig pris på initiativet fra lærerne og barna synes det er helt topp.

Lærer Vigdis Fuglevåg nominerte 5. klasse ved Selvik skole i Vestfold og Telemark  fordi de alltid er hjelpsomme og omtenksomme. I tillegg engasjerer de seg i miljøet ved rydde søppel i skolegården og på stranden. Hun skrev følgende:

 

Jeg synes 5.klasse ved Selvik skole i Holmestrand kommune i Vestfold og Telemark fortjener skolebrød. De er en positiv gjeng som alltid er hjelpsomme og omtenksomme mot hverandre og de voksne. Elevene steller i skolehagen, rydder søppel i skolegården og på stranda. De engasjerer seg i miljøet både i naturen og på skolen. Elevene har laget sin egen forestilling, «DrømmeTeater» og de jobber godt med fagene. Dette er verdens beste 5. klasse.

Miljøarbeider Marte Floer Bårdsnes nominerte Velkomstklassen på Sevland Skole i Rogaland fordi de er gode på å knytte vennskap på tross av språkbarrierer og kulturelle forskjeller. Velkomstklassen elevene går i gir opplæring i norsk språk og skolesystem for flyktninger. Hun skrev følgende:

Jeg ønsker å nominere min klasse, Velkomstklassen på Sevland Skole. Flyktninger i barneskolealder kommer hit for å lære grunnleggende norsk og for å lære om hvordan den norske skolen er før de starter i klasser på sine hjemskoler som ofte holder til andre plasser i kommunen. I dag har vi 21 elever fordelt i to klasser. En klasse er ren ukrainsk med 9 elever som har rømt fra krigen i Ukraina. Den andre klassen har 12 elever med flyktningbarn og barn av arbeidsinnvandrere fra blant annet Polen, Tyrkia, Syria, Sudan og Rwanda. Jeg er miljøarbeider i klassen og ser de flotte vennskapene som dannes på tvers av språkbarrieren og de kulturelle forskjellene. De går i vår klasse i cirka ett år før de starter i sine egne klasser. Nå til sommeren slutter en del av de og det hadde vært fantastisk å få vinne skoleboller til oss.

 

>> Hurra for skolebrødets dag

 

Sist oppdatert: 16. juni 2022