Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 10 dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor lang tid tar det? 10 dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin

Surdeigsstarter av hvete

En god surdeigsstarter trenger tålmodighet og repetisjon. En surdeigsstarter trenger nærmere ti dager før den er ferdig, og gjerne ti til i kjøleskapet, før den kan bakes med. Deretter har du utgangspunktet for ren bakemagi!
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Vann og mel er utgangspunktet for å lage en surdeigsstarter. Surdeig er følsom for påvirkning fra andre bakteriefloraer, og disse kan lett ødelegge surdeigskulturen. Vær derfor ekstra omhyggelig med å vaske deg på hendene og å bruke helt rent bakeutstyr når du skal jobbe med en surdeigskultur. Bruk romtempererte råvarer dersom det ikke er beskrevet noe annet.

Belønningen er gode bakverk, og husk at dersom surdeigen blir tatt godt vare på kan den leve i mange år.

Slik gjør du

 • Dag 1: Start med 50 g økologisk hvetemel og bland med 50 gram kaldt vann i en glassbolle eller et stort syltetøyglass. Dekk det til med plastfolie eller et lokk. La det stå på kjøkkenbenken til neste dag.
  Gi surdeigen din et navn. En surdeig har som oftest et damenavn. Franske bakere kaller en surdeigsstarter for «mor».
 • Dag 2: Tilsett nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til igjen og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.
 • Dag 3: Tilsett igjen 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til, og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.
 • Dag 4: Ta av 100 gram av surdeigsstarteren og bland inn nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.
 • Dag 5: Tilsett nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til igjen, og la det stå på benken til neste dag.
 • Dag 6: Ta av 100 gram av surdeigsstarteren. Tilsett 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til igjen, og la det stå på benken til neste dag.
 • Dag 7: Tilsett nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk til og la det stå på benken til neste dag.
 • Dag 8: Tilsett nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk til og la det stå på benken til neste dag.
 • Dag 9: Nå kan surdeigsstarteren være ferdig. Den skal boble. Mat den med 100 gram hvetemel og 100 gram vann. Ha den tildekket i en bolle, glass eller boks med lokk, og oppbevar den i kjøleskapet.
 • VIKTIG: Surdeigsstarteren må mates hver 7.-10. dag for å holdes aktiv. Mat den med 100 gram økologisk hvetemel og 100 gram kaldt vann.

   

  Se hvordan du lager en surdeigsstarter trinn for trinn i denne filmen vi har produsert sammen med MatPrat:

Når du har surdeigsstarteren klar, er det bare å sette i gang med surdeigsbakingen. Her er noen gode oppskriftstips vi særlig anbefaler: Surdeigsbrød av hvete, grovt surdeigsbrød, rustikke surdeigsrundstykker og ekstra grovt surdeigsbrød

 

>> Les også noen gode råd her: Slik lykkes du med surdeigen

Finn mer om samme tema:

3.1 / 5
855 stemmer