Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Hvor lang tid tar det? 7 timer
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød
Hvor lang tid tar det? 7 timer
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød

Surdeigsbrød av hvete

Her er et surdeigsbrød med hvete som ikke krever så mye mer enn en god surdeig, mel, vann og honning - og en god dose tålmodighet. Og når det er sagt; et godt surdeigsbrød er verdt tiden! Dette vil bli en brødfavoritt.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

 • Du trenger en god surdeigstarter. Slik ser du om surdeigstarteren din er god nok: Om den har doblet seg i størrelse etter at du har matet den klar til baking, er starteren sterk nok til å heve et brød.
 • Avhengig av hvor syrlig brød du ønsker, skal du mate surdeigen mellom fire og seks timer før du skal bake. Fire timer er en ung surdeig, som gir et lett syrlig brød. Seks timer er en fyldigere surdeig, som gir et mer syrlig brød. Blandingsforholdet på mating før baking er 1: 1: 1. Så bland sammen 0,5 dl surdeigstarter, 0,5 dl hvetemel og 0,5 dl vann. La dette stå i en bolle med lokk eller plastfolie på kjøkkenbenken i ønsket tid.
 • Ha alle ingrediensene til deig 2 i samme bakebolle som deig 1, og bland det godt sammen. La deigen hvile i et kvarter.
 • Bruk en kjøkkenmaskin og elt alt godt sammen i fem minutter. Om du elter for hånd, tar det ti minutter.
 • Gjør klart en medium stor bolle med nøytral mat olje i bunnen. Legg deigen i bollen, og dekk den til med plastfolie eller et lokk. La deigen heve i cirka tre timer. En gang i timen trekker du i deigen og folder den delen du trekker i over resten av deigen. 
 • Ta deigen ut av bollen, og trekk og fold over fire ganger. Legg deigen tilbake i bollen med «sømsiden» opp. Dekk til bollen igjen og la deigen heve i to timer.

  TIPS: Denne deigen kan også kaldheves over natten. Gjør alt klart frem til og med punkt fem, og dekk bakebollen til og sett den kaldt (kjøleskap) til dagen etter. Ta bakebollen ut en timestid før du gjennomfører punkt sju.

 • Etter den siste hevingen er ferdig, ha deigen over på et melet bakepapir. Form deigen til en bolle med hjelp av en bakeskrape. Sett bakebollen opp-ned over deigen og la den få hvile i rundt 30 minutter. 
 • Sett stekeovnen på 220 °C og sett inn en ildfast gryte eller en ildfast form. 
 • Ha deigen over i den varme formen eller gryten når stekeovnen har nådd riktig temperatur. Stek brødet i cirka 50 minutter. Alle stekeovner er litt forskjellige, så følg med på brødet etter 40 minutter. 
 • Ha det varme og ferdige brødet over på en rist og la det avkjøles i minst en halvtime før du skjærer av det.

Les også: 

>> Gode tips for å lykkes med surdeig

>> Surdeigstips fra bakerlandslaget

 

 

Finn mer om samme tema:

3 / 5
60 stemmer
Les eller skriv kommentarer