Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Salt og helse

Salt er viktig for oss, både fordi kroppen vår trenger salt for å fungere normalt, og fordi salt er viktig for smak, konsistens og konservering av matvarer. Samtidig spiser vi for mye salt, og mange kan ha en fordel av å redusere inntaket.
Skriv ut

Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk som igjen høyner risikoen for hjerte- og karsykdom.

 

Over 30 prosent av befolkningen har høyt blodtrykk, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i Norge.

 

Gjennomsnittsnordmannen spiser i dag 10 gram salt daglig. Nasjonalt råd for ernæring utarbeidet i 2011 en tiltaksplan for å redusere saltinntaket i befolkningen. Tiltaksplanen går ut på å redusere saltinnholdet i bearbeidede matvarer og mat på serveringssteder. Målet er å redusere saltinntaket med 15 prosent innen 2018, og med 30 prosent innen 2025.

 

Bakerbransjen er aktive i saltpartnerskapet og langt fremme når det gjelder saltreduksjon.

 

Det er ikke kun personer med høyt blodtrykk som kan få en helsegevinst av å spise mindre salt. Også hos barn og voksne med i utgangspunktet normalt blodtrykk øker dette med stigende saltinntak.

 

Hvorfor bør vi spise mindre salt?

Forskning viser at mye salt ikke er bra for helsen vår.

 

Det er vitenskapelig dokumentert at:​

  • Inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer hos både kvinner og menn.
  • Inntak av bearbeidet kjøtt er en viktig kilde til salt i kostholdet. Mye bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm.
  • Inntak av salt, saltede og saltkonserverte matvarer øker risikoen for kreft i magesekken.

En stor andel av oss vil i løpet av livet bli behandlet for høyt blodtrykk. Dersom vi gradvis klarer å redusere saltinntaket i befolkningen med 10-30 prosent, har en rekke beregninger vist at dette kan gi betydelige helsegevinster og reduksjoner i helseutgiftene. Det er likevel store individuelle forskjeller i hvor mye salt vi får i oss, og årsaker til høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer er mange og sammensatte. Å redusere saltinntaket er derfor ett av flere grep vi kan gjøre for å redusere sjansen for helseproblemer.

 

Hvordan redusere saltinntaket?

Salt er en vanesak, og en gradvis redusering av saltinntaket kan derfor være nyttig. Noen enkle grep kan for eksempel være:

  • Se etter brød med lite salt. Det er et stort utvalg med bare 0,9 gram salt pr 100 gram brød. 
  • Velg nøkkelhullmerkede produkter.
  • Begrens inntaket av ferdigretter og bearbeidet kjøtt.
  • Benytt heller friske urter og tørket krydder i matlagningen i stedet for salt.
  • Prøv å tilsette sitron, pepper eller ulike typer eddik for å gi maten mer smak.
  • Smak på maten før du salter.

Kilde: Helsedirektoratet

 

Sist oppdatert: 09.03.2017