Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Gode tips for å redusere matsvinn av brød

Vi som forbrukere kaster mye brød i søpla. Faktisk viser en undersøkelse vi nylig gjorde sammen med MatPrat at det bare er middagsrester som kastes oftere enn brød.  

Samtidig er det sånn at vi gjerne vil kaste mindre. I den samme undersøkelsen svarer 65 % at de det siste året enten har gjort noe for å redusere matsvinnet eller ønsker å gjøre en innsats for å kaste mindre mat. 

Så hva kan man gjøre for å redusere matsvinn av brød?

Vi har to hovedtyper råd å komme med: Hvordan man kan få brødet til å holde seg ferskt lenger og hvordan man kan bruke brød som er tørt i andre retter. 

Redusere matsvinn av brød ved å sørge for bedre holdbarhet

Det forskes mye på hvordan man kan få brødet til å holde seg ferskt lenger. Faktisk er det ikke lenge siden det ble avlagt en doktorgrad om hvordan man kan redusere matsvinn av brød. Den beste oppbevaringsmåten avhenger av om du ønsker at skorpen skal være sprø eller myk.

Vil du ha sprø skorpe på brødet, oppbevarer du det ganske enkelt ved å sette det på høykant med snittflaten ned mot en brødfjøl. Ferdig oppskårede skiver har kortest holdbarhet.

Kort fortalt: Dersom du vil ha myk skorpe, bør du ha brødet i en tett plastpose. Dersom du ønsker at skorpen skal være sprø, oppbevares brødet best uten emballasje, med snittflaten ned på for eksempel en skjæreflate.

Og husk: Brødet bør oppbevares i romtemperatur, ikke i kjøleskap.  

Oppbevaring av brødet avhenger også av hvor stor husstanden din er. Bor du alene, kan et godt tips være å skjære brødet i skiver før du fryser det ned. Da kan du ta opp et par skiver av gangen og tine i brødristeren for alltid å ha ferskt brød. 

Redusere matsvinn av brød ved å lage nye retter

Selv om man er flink til å oppbevare brødet riktig, skjer det innimellom at man ikke får spist opp brødet før det har blitt litt tørt. Men selv om brødet har blitt tørt, behøver det ikke bety at det bør kastes! Det finnes mengder av god mat man kan lage av tørre brødrester. Til og med retter som nesten er bedre med tørt brød enn ferskt! 

Lager du ostefondue, kan godt brødbitene som dyppes være litt tørre i kantene.

Skal du redusere matsvinn av brød ved å spise restene til middag, er for eksempel ostesmørbrød en klassiker. Du kan også lage brødpuddinger, brødkrutonger eller brødsalater av brødrester. Eller kanskje den beste av alle: God, gammeldags ostefondue der du dypper brødbitene i smeltet ost. 

Dersom du setter deg som mål å spise brødrester til middag en gang i uka, er du på god vei til å innføre det vi kaller et brøddøgn. Det vil si ett døgn i uka der du spiser korn- og brødbasert mat til alle måltider. I løpet av ett år gir det 52 dager med måltider som setter minimale klimamessige fotavtrykk

Brødrester kan også brukes til dessert: For eksempel er arme riddere, monkey bread muffins og tilslørte bondepiker gode retter for å redusere matsvinnet av brød.  

Flere gode oppskrifter på mat laget av brødrester finner du nedenfor. 

Hjelpe andre med å redusere matsvinn av brød

Til slutt et supertips dersom du har lyst til å hjelpe til med å redusere matsvinn av brød og gjøre en god deal samtidig: Skaff deg appen Too Good To Go. Med den kan du mot slutten av dagen gjøre kupp på dagsfersk bakst fra bakerier og dagligvarebutikker som vil bli kvitt varer de ikke har fått solgt.