Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Variert kost gir glede og overskudd – og en sunn kropp

Et variert kosthold bestående av grove kornprodukter gjør godt fra topp til tå.
Skriv ut

Nordmenn spiser ikke nok fiber. Er det én ting forskning viser er bra for oss, så er det å spise fiberrik mat regelmessig.

 

– Jeg slår et slag for grove kornprodukter, de gir god energi og er viktige kilder til kostfiber, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

 

>> Les også: Inspirerende matpakker for hele uken

 

En svakhet i det norske kostholdet er at det inneholder for lite fiber – det viser rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2022. Slik har det vært over lang tid, selv om inntaket av grove kornprodukter gikk litt opp under pandemien. Nordmenn er et stykke unna anbefalingene fra Helsedirektoratet om et daglig inntak på 70 gram sammalt mel for kvinner og 90 gram for menn.

 

Velg næringsrike matvarer


>> Les også: Dette er våre groveste brød

 

– Grove kornprodukter er en viktig kilde til fiber og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og tykktarmskreft. Dessuten gir fiberrik mat god og mer langvarig metthetsfølelse, som igjen kan bidra til enklere vektkontroll. Fart på tarmen får du også, legger Nordbø til.

 

Ønsker du nye vaner som skal vare lenge, er det lurt å velge mer av det sunne og næringsrike i stedet for å kutte ut noe. Å droppe vanlige matvarer gjør deg ikke sunnere, det gjør bare kostholdet mer ensidig. I verste fall får du for lite av noe og for mye av noe annet.

 

Grove skiver gjør godt

 

 

>> Les også: Hvordan bake et godt, grovt brød?

 

Nordbøs råd er å ikke undervurdere de grove brødskivene. I tillegg til fiber gir grovbrød påfyll av protein, mineraler som jern og magnesium og B-vitaminer. Korn og brød sammen med grønnsaker, frukt, melkeprodukter, kjøtt og fisk gir en god basis for en variert kost.

Kroppen vår må ha energi for å fungere, og foretrekker faktisk å bruke karbohydrater som drivstoff.

– Vi bør ha en god balanse i type karbohydrater vi får i oss, det bør være mest av de langsomme karbohydratene som i grovt brød. Disse fordøyes sakte og gjør at du føler deg mett lenger, avslutter hun.

 

>> Les mer: Derfor er grovt brød i matpakken best