Helkornbrød
Helkornbrød med helkorn av hvete er et grovt, saftig og godt brød bakt med sammalt grov hvete og rug, havregryn og kefir. Passer fint i matpakken og til lunsj.
Ingredienser
Dag 1:
250 g hvete, helkorn
7 dl vann
Dag 2:
3 dl skummet kulturmelk
1 pakke gjær
3 ss soyaolje eller rapsolje
1 ss mørk sirup
3 ts salt
300 g sammalt rug, grov
150 g sammalt hvete, grov
250 g lettkokte havregryn
700 g hvetemel
2 ss havregryn til pynt
vann til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Legg helkornene i bløt i vannet natten over.
- Tilsett kulturmelken og varm blandingen til den er fingervarm, 37 °C.
- Smuldre gjæren i den lunkne blandingen. Ha i olje, sirup, salt, sammalt rug, sammalt hvete og havregryn.
- Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin. Tilsett hvetemel til deigen blir smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Ta deigen ut på lett melet bakebord. Del deigen i tre like store emner som du former til brød.
- Legg brødene i godt smurte 1,5-liters brødformer. Pensle lett med olje, og dekk med plast. La brødene etterheve i 30–40 minutter.
- Pensle brødene med vann, og dryss over små havregryn.
- Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 50–60 minutter. Avkjøl på rist.