Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Hvete i alle sine ulike former

Hvete – det allsidige kornslaget

Har du hvete, kan du bake nær sagt hva som helst! Kornslaget er det mest brukte i Norge - og en uunnværlig ingrediens for den som liker å bake.

Hvete (Triticum aestivum var. aestivum L.) er en svært gammel kulturplante, man mener at arten har vært brukt som mat i over 12 000 år. Hveten har historisk innehatt en kulturell rolle med religiøse dimensjoner, og ble en del av de hemmelige ritualene i en rekke kulturer. I gresk, romersk, sumerisk og finsk mytologi fantes gudeskikkelser som besto av hvete. I deler av Kina betraktes hveten den dag i dag som en hellig plante.

 

Hvete var blant de artene som tidligst ble dyrket av de første jordbrukerne. Dette skjedde i Midtøsten, senere spredte hveten seg gjennom folkevandringer til Nord-Afrika, Europa og Asia. I Norge er hvete funnet sammen med bygg og hirse fra perioden 2 500–1 800 år f.kr (Kråkerøy).

 

I 2019 ble det dyrket 449 000 tonn hvete i Norge. 

 

>> Les også: Kornproduksjon i Norge

Graf som viser forbruk av hvete

Forbruk av mathvete i kilo per innbygger i Norge, årene 1961 til 2019.

Hvete inneholder i gjennomsnitt ca. 60–65 prosent stivelse, 10–14 prosent protein, og 2–3 prosent fett. Innholdet av kostfiber i hvete er normalt 12–16 prosent.

 

Vårhvete og høsthvete

 

Hvete tilhører grasfamilien. Hvete omtales også som brødhvete eller vanlig hvete. Det finnes i tillegg andre og nært beslektede arter i hveteslekten som dyrkes og brukes til mat. Den mest brukte av disse er durumhvete som blir brukt i pastaproduksjon. Spelthvete som er en underart av vanlig hvete er blitt dyrket mer i den senere tid og er i dag vanlig å finne i brødprodukter. Andre arter, som brukes i mindre grad, er emmer og enkorn.

 

Hvete er en ettårig plante, og det dyrkes både sommerettårige (vårhvete) og vinterettårige (høsthvete) typer. Høsthvete såes om høsten, og plantene utvikler røtter og blad før vinteren. Høsthvete trenger en periode med lave temperaturer (optimalt 2–7 °C), gjerne i kombinasjon med kort dag, for å kunne danne blomsteranlegg.

 

Høsthvete kan tåle svært lave vintertemperaturer dersom planten har hatt gode forhold for herding i løpet av høsten, men i Norge dyrkes mest vårhvete, mens høsthvete er dominerende lenger sør og vest i Europa. Hvete krever en lengre vekstsesong enn bygg, og dyrkes derfor stort sett på Østlandet og litt i Trøndelag.

Hveteaks

Hveten er klassifisert som en nøttefrukt.

 

Hvetekornet er botanisk sett en nøttefrukt der frukt og frøskall er sammenvokst og utgjør kornskallet. Blomsterstanden (akset) består av sittende småaks med 4–5 blomster i småakset, hvorav normalt 2-4 utvikles til korn.

 

Hos spelt er det stilken på småaksene som brytes ved høsting, slik at det er hele småaks som treskes ut. Spelt må derfor avskalles før videre prosessering til mat.

 

Arter og sorter av hvete

 

Det finnes mange former av hvete. Vanlig hvete oppsto gjennom to artskrysninger, der den første krysningen skjedde for 500 000 år siden. Fra denne arten er durumhvete og emmer utviklet.

 

For ca. 12 000 år siden skjedde nye artskrysninger som ga opphav til dagens brødhvete. Hvete lar seg også krysse med arter fra flere nærstående slekter. Krysning med rug har gitt kornarten rughvete som dyrkes flere steder i verden, også i Norge.

 

I Norge er det drevet sortsforedling av hvete siden 1901. Nye sorter skal være tilpasset vekstforholdene i Norge, ha resistens mot viktige soppsykdommer, gi god og stabil avling og de må ha en god kvalitet for bruk til mat.

 

Slik bruker vi hvete 

 

Hvete brukes først og fremst til mat, men også til dyrefôr. I enkelte år vil noe av den norskproduserte hveten ikke tilfredsstille de krav som settes til bakekvalitet, og denne hveten blir brukt til fôr. 

 

Mathvete klassifiseres etter proteininnhold og proteinkvalitet, hvete inneholder glutenproteiner. Gluten danner et nettverk i deigen som holder på gassen som utvikles ved gjæring, slik at baksten hever seg. Bakeegenskapene er avhengig av både mengden glutenproteiner og sammensetningen av proteinene. Det er nettopp de gode bakeegenskapene som skiller hveten fra de andre kornartene, og gjør den til det mest brukte kornslaget i Norge.

 

Proteininnholdet i hvete påvirkes i stor grad av dyrkingsforholdene. Sammensetningen av glutenproteinene er genetisk bestemt, og ulike sorter kan ha forskjellig glutenkvalitet. Det er vanlig å klassifisere sortene etter glutenkvalitet, og sortere disse i ulike klasser ved levering.

 

hvetemel malt til ulik finhet

Hvetemel malt til ulik finhetsgrad.

Hvete kommer i mange varianter, som siktet hvetemel, sammalt hvete grov, sammalt hvete fin, fullkornshvetemel, helkorn, hvetekim, hvetekli (kruskakli) og semulegryn.

 

Siktet hvetemel er det bakemelet vi bruker mest, fordi det gir lette og luftige bakverk. Siktet hvetemel egner seg godt til å bruke i kombinasjon med andre melsorter som ikke har like god bakeevne, som bygg og havre.

 

I de senere årene har mel basert på gamle kornsorter blitt mer tilgjengelig. Eksempler på denne typen mel kan være emmer, enkorn og ølandshvete. Det er også mulig å få tak i økologiske utgaver av mange av kornslagene.

 

Hvete i norske brødvaner

 

Hvete finnes nær sagt over alt i kostholdet vårt. Brød, pasta, kjeks, kaker og svært mange andre matprodukter inneholder hvete som en uunnværlig ingrediens.

 

De norske brødvanene har sterke innslag av grovt brød med mye sammalt mel eller kli. Norge importerte tidligere svært mye hvete fra Nord-Amerika for å sikre at det norske melet hadde god nok kvalitet til å takle baking av grove brød. Gjennom lang tid har det vært arbeidet målrettet for å forbedre bakekvaliteten til den norske hveten, både gjennom planteforedling og forbedring av dyrkingsteknikken. Dette ga en stor økning i den norske hveteproduksjonen gjennom 1980- og 1990-årene og en sterk økning av norskprodusert hvete i melet. I gode sesonger er nå mer enn 70 prosent norsk hvete benyttet i bakemelet. 

 

Sist oppdatert: 30.09.2020

Hvete - oppskrifter til hverdags og fest

Bergenske skillingsboller

Bergenske skillingsboller har kanel i svingene og sukker på toppen. Dette er de beste som er!
Middels
Middels

Bollekake med vaniljekrem og rabarbra

Gjærbakst og langpannekake i ett! Denne kaken blir garantert en suksess på kakebordet.
Middels
Middels

Brekks økologiske brød

Brekks økologiske brød er saftig og utrolig godt. Det er signert tidligere landbruksminister Lars Peder Brekk og ble utviklet under lanseringen av Handlingsplan for økologisk mat.
Middels
Middels
Halvgrovt

Brøddyr

Brøddyr er kreative og morsomme krokodiller eller andre dyr du baker sammen med barna. De passer også fint som spiselig dekorasjon til festbordet.
Middels
Middels
Halvgrovt

Durumrundstykker

Durumrundstykker av hvetemel, durumhvete og fin sammalt rug er smakfulle og dekorative rundstykker som både barn og voksne vil glede seg over til lunsj.
Middels
Middels
Fint

Eltefrie bagetter

Eltefrie bagetter er lekre og luftige og lages enkelt med tiden til hjelp og heving over natten. Deigen røres sammen, uten å kna eller elte. Frø gir en ekstra struktur og god smak.
Middels
Middels
Grovt

Eltefrie rundstykker

Eltefrie rundstykker er lekre til helgefrokost og lages enkelt med heving over natten. Deigen er grov, og røres bare sammen, uten å kna eller elte.
lang
Middels
Grovt

Fine og grove horn

Fine og grove horn passer godt som rundstykker til frokost, lunsj eller kvelds. De grove bakes med grov hvete og sesamfrø, de fine med kardemomme.
rask
Middels
Fint

Fint helkornbrød

Fint helkornbrød er et saftig og godt brød med hele hvetekorn, rugmel, honning og hvetemel. Det passer fint som tilbehør til suppe og middagsretter.
Middels
Middels
Fint

Fullkornspinner med dipp

Fullkornspinner med dipp er et godt og smakfullt alternativ til alle typer salt snacks. 100 % grove og laget av fullkornshvetemel. Kesamdippen er prikken over i-en.
Middels
Middels

Grovt flatbrød med potet

Grovt flatbrød med potet fra Bodil Nordjore smaker godt til suppe og middag. Det er bakt med potet, rug, havregryn og grov hvete og stekt på takke.
Middels
vanskelig

Halvgrove pannekaker

Halvgrove pannekaker med fin sammalt hvete er litt sunnere enn de vanlige, og passer fint til hverdagsmiddagen. Server med syltetøy, bacon eller friske bær.
Middels
Middels