Tangzhong lussekatter
Lussekatter bakt på den japanske tangzhong metoden som gir ekstra luftig og saftig bakst. Slipp fantasien løs og bak dine egne til Luciadagen 13. desember.
Ingredienser
Jevning
80 g hvetemel
4 dl melk
250 mg safran eller ½ ts gurkemeie
Deig
150 g smør
920 g hvetemel
1 ½ dl sukker
2 ts tørrgjær
3 dl melk
1 egg
1 sammenvispet egg til pensling
1 dl rosiner til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Lag jevning ved å røre mel, melk og safran sammen til en klumpfri røre i en kjele. Varm opp under omrøring til en tykk røre. Avkjøl deretter røren litt.
- Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
- Bland sammen mel, sukker, tørrgjær, melk og egg i en bakebolle og hell i jevningen. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin på lav hastighet i 15 minutter. Tilsett romtemperert smør i terninger og kjør deigen deretter i 15 minutter til.
- Dekk bakebollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve i ca. 1 time eller til dobbelt størrelse.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 30 like store emner, trill deigen til fingertykke pølser, form lussekatter av emnene og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate.
Slipp fantasien løs og sett ditt eget preg på lussekattene. Her er 7 tradisjonelle former til inspirasjon.
- Dekk lussekattene med et klede, og la dem etterheve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.
- Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner.
Stek lussekattene midt i ovnen ved 220 °C i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.
>> Prøv også lussekatter bakt på tradisjonell måte.