Tangzhong lussekatter
Lussekatter bakt på tangzhong metoden som gir ekstra luftig og saftig bakst. Slipp fantasien løs og bak dine egne til Luciadagen 13. desember.
Ingredienser
Jevning
80 g hvetemel
4 dl melk
250 mg safran eller ½ ts gurkemeie
Deig
150 g smør
920 g hvetemel
1 ½ dl sukker
2 ts tørrgjær
3 dl melk
1 egg
1 sammenvispet egg til pensling
1 dl rosiner til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Lag jevning ved å røre mel, melk og safran sammen til en klumpfri røre i en kjele. Varm opp under omrøring til en tykk røre. Avkjøl deretter røren litt.
- Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
- Bland sammen mel, sukker, tørrgjær, melk og egg i en bakebolle og hell i jevningen. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin på lav hastighet i 15 minutter. Tilsett romtemperert smør i terninger og kjør deigen deretter i 15 minutter til.
- Dekk bakebollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve i ca. 1 time eller til dobbelt størrelse.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 30 like store emner, trill deigen til fingertykke pølser, form lussekatter av emnene og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate.
- Dekk lussekattene med et klede, og la dem etterheve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.
- Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner.
Stek lussekattene midt i ovnen ved 220 °C i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.
Tangzhong metoden gir veldig luftig og saftig bakst. Metoden går ut på å lage en jevning av mel og væske som varmes opp til 65 grader. Dette gjør at deigen klarer å ta opp mer væske, noe som bidrar til at gjærbaksten blir mykere enn vanlig og at baksten holder seg saftige lengre. Metoden kan brukes både til salt og søt gjærbakst. Generelt skal det brukes mindre gjær en til tradisjonell bakst.
>> Prøv også lussekatter bakt på tradisjonell måte.