Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Eltefritt grytebrød

Hvordan bake eltefritt

Eltefritt bakverk er godt for deg som elsker nybakt og vil gjøre det enkelt. Her er oppskriftene som gir perfekt resultat.

Eltefritt bakverk har mange fordeler – først og fremst er det veldig enkelt. Du trenger verken å være en mesterbaker eller å ha masse dyrt kjøkkenutstyr for å lykkes – en bakebolle og en tresleiv hjelper deg langt på vei.

 

Teknikken for eltefri bakst er enkel, fleksibel og så å si feilfri. Ok da, det krever bittelitt planlegging, men arbeidsinnsatsen som kreves er allikevel lav. Bakverket lager praktisk talt seg selv mens du sover. Planlegger du riktig har du rykende fersk bakst til frokost.

 

Slik gjør du 

 

 1. Rør deigen sammen i en bakebolle. Dekk bollen med plast, og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12–20 timer.
  Eltefri bakst, steg 1: Rør deigen sammen i en bakebolle.
 2. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, og strø på godt med mel.
 3. Tøm deigen over på bakepapiret.
  Eltefri bakst, steg 3: Tøm deigen over på bakepapiret.
 4. Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger.
  Eltefri bakst, steg 4: Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger.
 5. Legg deigen med skjøten ned mot bakepapiret.
  Eltefri bakst, steg 5: Legg deigen med skjøten ned mot bakepapiret.
 6. Dekk med et klede eller en stor bakebolle og la deigen etterheve.
 7. Sett en stekeplate nederst i ovnen og en ildfast gryte eller bakestein hvis du har. Sett ovnen på 250 °C. 
  Eltefri bakst, steg 7: Sett en stekeplate nederst i ovnen og en ildfast gryte eller bakestein hvis du har. Sett ovnen på 250 °C.
 8. Når deigen er ferdig etterhevet kan du enten:
  a. hvelve deigen forsiktig fra bakepapiret oppi en varm gryte.
  b. bruke en bakeskrape eller en kniv til å dele deigen i avlange bagetter.
  c. bruke en bakeskrape eller en kniv til å dele deigen i rundstykker.

Eltefrie grytebrød

 

Grytebrød, eltefritt brød, huleboerbrød eller no-knead-bread – kjært barn har mange navn. Dette er lettlagd brød som samtidig er en fest for øynene. Brødene er luftige, velsmakende og med knasende sprø skorpe.

 

Hemmeligheten bak grytebrød er den varme jerngryta den stekes i. Den blir som en liten vedfyrt bakerovn og gir brødet en deilig skorpe. Med siktet hvetemel får du det luftigste resultatet, men du kan gjerne eksperimentere med å erstatte noe av hvetemelet med sammalt mel for grovere variant. Prøv vårt halvgrove grytebrød med sammalt hvete, grovt grytebrød med halvparten byggmel eller prøv ut din egen melblanding.

Grovt grytebrød

 

Eltefri småbakst

fine eltefrie rundstykker

Deigen til fine eltefrie og grove rundstykker eller bagetter kan røres sammen kvelden i forveien på 1-2-3. Voilà – saftige rundstykker med perfekt skorpe til frokosten!

eltefrie rundstykker med brødrester

Brød kan resirkuleres! I denne oppskriften på eltefrie rundstykker av brødrester bruker du tørre brødrester som en av ingrediensene. Perfekt for å redusere matsvinn.

Eltefritt - Flere oppskrifter og artikler

Eltefrie rundstykker av brødrester

Brød kan resirkuleres! I denne oppskriften på eltefrie rundstykker bruker du tørre brødrester som en av ingrediensene. Perfekt for å redusere matsvinn.
lang
Middels

Grytebrød

Hemmeligheten bak grytebrød er den varme jerngryta den stekes i. Den blir som en liten vedfyrt bakerovn og gir brødet en deilig skorpe.
lang
Middels
Halvgrovt

Eltefrie bagetter

Eltefrie bagetter er lekre og luftige og lages enkelt med tiden til hjelp og heving over natten. Deigen røres sammen, uten å kna eller elte. Frø gir en ekstra struktur og god smak.
Middels
Middels
Grovt

Eltefritt trinn for trinn

Eltefritt trinn for trinn med bilder er en enkel oppskrift på eltefrie brød, rundstykker og bagetter. Deigen røres bare sammen, uten å kna eller elte, og hever over natten i 12-20 timer.
Middels
Middels

Grovt grytebrød

Grovt grytebrød er et luftig og sunt eltefritt brød med hvete- og byggmel. Det har sprø og god skorpe fordi det er stekt i jerngryte med lokk.
lang
Middels
Grovt

Eltefrie rundstykker

Eltefrie rundstykker er lekre til helgefrokost og lages enkelt med heving over natten. Deigen er grov, og røres bare sammen, uten å kna eller elte.
lang
Middels
Grovt

Eltefritt grytebrød

Eltefritt grytebrød med fint mel krever lite jobb og dufter godt til helgefrokosten – det kan vi like!
lang
Middels

Feriebakst for alle slags kjøkken

Baking på ferie trenger ikke være utfordrende – med disse enkle triksene går baksten lekende lett.

Fine eltefrie rundstykker

Deigen til fine, eltefrie rundstykker kan røres sammen kvelden i forveien på 1-2-3. Voilà – saftige rundstykker med perfekt skorpe til frokosten!
lang
enkelt
Fint