Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 14-24 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Grov
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød
Hvor lang tid tar det? 14-24 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Grov
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød

Grovt grytebrød

Grovt grytebrød er et luftig og sunt eltefritt brød med hvete- og byggmel. Det har sprø og god skorpe fordi det er stekt i jerngryte med lokk.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Trenden med eltefri bakst har vært sterk de siste årene, og det er ikke så rart: Eltefritt gir lite jobb og mye smak.

Ulempen er at deigen trenger lengre hevetid enn om du baker på den tradisjonelle måten. Men det handler bare om rutiner: Dette grove grytebrødet kan du røre sammen på kvelden, og steke morgenen etter. Lite jobb, og mye smak!

Slik gjør du

  • Dag 1: Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i litt varmt vann, og tilsett resten av vannet kaldt. Tilsett væsken i det tørre, og rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. 
  • Dekk bollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller i 12–20 timer. 
  • Dag 2: Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, og strø over godt med mel. Tøm deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger. Legg deigen med skjøten ned på bakepapiret. 
  • Dekk deigen med et klede eller en stor bakebolle, og la etterheve i ca. 2 timer. 
  • En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 °C. Sett samtidig inn gryten eller formen du skal steke brødet i. 
  • Når brødet er ferdig etterhevet, hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og opp i den varme gryta. Dryss gjerne litt mel i gryta først. Hvis brøddeigen ligger ujevnt i gryta kan du riste litt forsiktig på den. Husk grytekluter, for gryten er skikkelig varm!
  • Sett på lokket og stek det grove grytebrødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10–15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist. 
Tips: Bytt gjerne ut byggmelet med en annen type sammalt mel.

>> Vil du ha et mindre grovt grytebrød? Prøv vår oppskrift på halvgrovt grytebrød. Vi anbefaler også å prøve våre eltefrie rundstykker til helgefrokosten.

 

Finn mer om samme tema:

3.2 / 5
1070 stemmer