Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 14-24 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Halvgrovt
Hvor mye bakst blir dette? 1 grytebrød
Hvor lang tid tar det? 14-24 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Halvgrovt
Hvor mye bakst blir dette? 1 grytebrød

Grytebrød

Hemmeligheten bak grytebrød er den varme jerngryta den stekes i. Den blir som en liten vedfyrt bakerovn og gir brødet en deilig skorpe.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Dette er et eltefritt grytebrød, der du bare raskt rører deigen sammen og lar den heve over natten. Det gir lite arbeid, og muligheten for et deilig, nystekt grytebrød til helgefrokosten.

>> Se gjerne også vår samleside for eltefri bakst for flere oppskrifter og tips

Slik gjør du

 

  • Dag 1: Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle. Rør ut sirupen i litt varmt vann, og tilsett resten av vannet kaldt. Tilsett væsken i det tørre, og rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller i 12–20 timer.
  • Dag 2: Tøm deigen ut på et melet bakebord. Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger. Se fremgangsmåten for eltefri bakst her. Legg deigen med skjøten ned på et stekebrett med melet bakepapir. Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle, og la etterheve i ca. 2 timer.
  • En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 °C. Sett samtidig inn gryten eller formen du skal steke brødet i.
  • Når brødet er ferdig etterhevet, hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og opp i den varme gryta. Dryss litt mel i gryta først. Hvis brøddeigen ligger ujevnt i gryta kan du riste litt forsiktig på den. Husk grytekluter, for gryten er skikkelig varm!
  • Stek grytebrødet med lokk på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10–15 minutter, til brødet har fått en gyllen farge. Velv ut brødet. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker grytebrødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

>> Vil du ha et litt grovere grytebrød? Prøv vår oppskrift på grovt grytebrød. Vi anbefaler også å prøve våre eltefrie rundstykker til helgefrokosten.

 

Oppskriften er utviklet i samarbeid med Maison Mat & Vin.

Finn mer om samme tema:

2.9 / 5
209 stemmer