Høst. En vakker årstid som byr på så mye bra. Sterke, rødbrente farger i naturen. Luften blir kjøligere – frisk og klar. Det er klart for høstmat.
Norsk høstmat
Norske epler, bær og sopp er klar for å plukkes og spises. Det er en tid for å komme seg ut på tur i by, fjell, skog og mark – med sekken full av deilig nistemat. Det er tid for høstkos.
Navnet høst kommer nemlig av at innhøstingen av korn, frukt og grønnsaker tradisjonelt startet i september. Gå på tur og plukk sesongens råvarer selv fra det norske spiskammeret eller kjøp i butikk. Det er nå våre epler, bær og sopp smaker best. Lag eplekake til familieselskapet, eller en saftig soppsandwich til kveldsmat eller myslirundstykker med blåbær og ha med ut på tur.
Høstbakst
Høsten byr og på hygge og kos inne i varmen. Hva med å bruke «innetiden» til å lære deg å bake et skikkelig godt grovt brød? Følg vår bakeskole med filmer og se at det egentlig ikke er så vanskelig.
Eller begi deg ut på surdeigsbakst? Dette er kanskje for de litt mer videregående bakerne. Men surdeigsbrød smaker jo så godt! Et skikkelig godt, ferskt grovbrød er også koselig høstmat. Det er få ting som slår nystekt brød med favoritt pålegget og noe varmt i koppen – enten det er til frokost, lunsj eller kvelds.
Og vi må ikke glemme den søte gjærbaksten. Den har og sin plass i høstkosen. Både som turmat og inne på spillkvelden sammen med rykende varm kakao.
La barna eksperimentere på kjøkkenet i høstferien. Prøv ut nye oppskrifter sammen med barna eller la dem forsøke seg helt på egenhånd. Det gir barn viktig læring og forhåpentligvis herlig bakst til hele familien. Her finner du forslag til god høstbakst og syltetøy.
Uansett om høstkos for deg betyr ute eller inne, hjemmebakt eller kjøpt, så er høstkos tid for fine måltidsstunder fylt med deilig høstbakst sammen med nære og kjære.
God høst!