Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Inviter til svensk fika

Det skal ikke så mye til: En kopp kaffe, noe å bite i - og hyggelig selskap. Da har du en ekte svensk fika!

Du har sikkert hørt uttrykket om du har vært på besøk i nabolandet. Svenskene tar seg en fika rett som det er. Men spør du en svenske om hva det er å fika, har de ikke noen klar og tydelig definisjon. 

 

Jo, det skal være en kaffekopp involvert (vri litt på ordet fika, og du får kaffi) og en liten snack å spise. Men selve begrepet å fika innebærer mye mer enn det vi nordmenn kaller en kaffepause. 

 

For mange er det det sosiale aspektet som skaper verdien, mens det for andre er viktig å ta en fika alene for å få en pause i hverdagen. Ordet fika betegner noen ganger selve pausen, mens det andre ganger brukes om kaffekoppen, bakverket eller selve handlingen å ta seg en pause. 

 

Svensk fika på konditori

 

For deg som ikke kan stikke over grensen for å oppleve den ekte svenske fika, har vi en løsning: Ta en svensk fika på hjemmebane. 

 

Luksusutgaven av svensk fika er å unne seg et bakeri- eller konditoribesøk. Turen kan være en trivelig avveksling i en ellers vanlig hverdag. Finn deg et koselig konditori eller bakeri, og nyt en kaffe og et lokalt bakverk sammen med noen du liker å skravle med. 

 

Svensk fika

Svenskene elsker å fika på bakerier eller konditorier. (Foto: Tove Freiij/imagbank.sweden.se)

Bakerier og konditorier vil garantert ønske deg velkommen med nybakte godsaker og fersk kaffe. 

 

Svensk fika på hjemmebane

 

Fika er i utgangspunktet ikke noe man inviterer til lang tid i forveien. Det er noe man tar litt spontant mellom slagene når det melder seg et behov for å koble litt av. Å invitere en nabo over gjerdet på godsaker du nettopp har tatt ut av ovnen, er et perfekt eksempel på en svensk fika. 

 

Saftige kanelboller er i såfall et godt valg for hjemmebaksten. Du kan også bytte ut kanelen med kardemomme i oppskriften, da får du deilige, svenske kardemommeboller. 

 

Kanelboller på svensk fika

Kanelboller er typisk svensk fika-mat.

Svenskene spiser gjerne også vafler når de skal fika, særlig liker de vaflene sine med «sylt og grädd» – altså syltetøy og pisket krem. 

 

Og når vi nå er inne på krem: Prinsessekake. En herlig, svensk bløtkake med dekorativt form, fylt av vaniljekrem, krem og med marsipanlokk på toppen. Snakk om helsvensk fika!

 

Prinsessekake

Prinsessekake – eller prinsesstårta som de kaller det i Sverige – med herlig vaniljekrem og marsipanlokk.

 

Svensk fika med smörgåser

 

Du trenger ikke servere noe søtt dersom du skal invitere til svensk fika. Du kan like gjerne gå for en annen svensk spesialitet: Smörgåsarna. 

 

En smörgås – eller macka – kan du lage akkurat så enkel eller komplisert som du har tid og lyst til. Hent gjerne litt inspirasjon på vår samleside om snitter, hvis du trenger tips til gode påleggsvarianter. 

 

Smørbrødkake med laks

Smørbrødkake med varmrøkt laks og avokado passer like godt til fika som til mer festlige anledninger.

 

Svenskene har også sin egen festvariant av smørbrødene, nemlig smörgåstårtan. Med en base av brød og/eller loff lager de lekre smørbrødkaker med deilig fyll – som både passer godt til en liten rask fika og som hovedrett i lunsjselskapet. Prøv for eksempel denne lekre smørbrødkaken med varmrøkt laks og avokado, eller en dekorativ smørbrødkake med roastbiff

 

God fika!

 

>> Klikk her om du ønsker å skape karakteristisk stemning fra flere land

Svensk fika - Dette kan du servere

Prinsessekake

Svenskene elsker sin prinsessekake! Hvert år selger svenske bakerier en halv million av disse herlige grønne marsipankakene.
Middels
Middels

Smörgåstårta med roastbiff

Svenskene elsker sin smörgåstårta, som vi på norsk gjerne kaller smørbrødkake. Når du smaker denne, vil du skjønne hvorfor!
Middels
Middels

Smørbrødkake med varmrøkt laks og avokado

Smørbrødkake fylt med varmrøkt laks og ostekrem med spinat og avokado. Pyntet med friske blomster og herlig grønt, blir den en fryd både for øyet og magen.
Middels
Middels
Halvgrovt

Snitter med reker

Litt rød lodderogn på toppen gjør disse snittene med reker til lekker festmat.
rask
enkelt

Snitter med roastbiff

Roastbiffen er sjefen på fatet med snitter. Enkelt og elegant!
rask
enkelt

Snitter med kokt egg og tomat

Snitter er den folkekjære norske brødskiva kledd til fest. Egg og tomat må alltid være med!
rask
enkelt

Snitter med spekeskinke og eggerøre

Deilige snitter med salt spekeskinke og hjemmelaget eggerøre - og litt friskt og grønt på toppen.
rask
enkelt

Snitter med skinkestek

Med skinkestek og surkål blir snittene et middagsmåltid i seg selv.
rask
enkelt

Snitter med kokt skinke

Snitter med kokt skinke, avokado og fikenmarmelade - perfekt for festlige anledninger.
rask
enkelt

Kanelboller – saftige og gode

Kanelboller, skillingsboller eller kanelsnurrer er deilige søte hveteboller med krydret fyll av kanel, smør og sukker. Perfekt som turmat eller til kaffen.
Middels
enkelt

Mors beste vafler

Mors beste vafler lager hun av egg, smør, mel, melk, kardemomme og kefir. Serveres gjerne med nyrørt syltetøy og rømme eller med brunost.
rask
enkelt

Semlor

Semlor er søta brors variant av fastelavnsboller. Svenskene fyller semlor med deilig makronfyll og krem, og drysser så melis over bollene.
Middels
Middels