Gyda samler på gammeldagse vaffeljern
Gyda forteller at interessen for gammeldagse vaffeljern startet i 2006 da hun var innom en antikvitetsmesse og kom over et gammelt hjertejern. Jernet ble aldri kjøpt, men etter hvert har det kommet mange andre gamle jern til gården.
Gyda kan stolt vise fram forskjellige vaffeljern, og en kan se hvordan vaffeljernene har forandret seg gjennom tiden.
De første vaffeljernene er fra 1600-1700 tallet. De var lagd av jern med langt skaft til bruk i grua.
Vaffelrøren kunne bestå av bare byggmel, vann og litt salt. Kjernemelk eller skummet melk ble gjerne brukt istedet for vann. De som hadde råd tok sukker og kardemomme i røren. Rømmevafler ble laget til festlige anledninger, og som navnet tilsier ble vannet erstattet med sur fløte.
>> Vaffelrøre som gir verdens beste vafler
Gyda og mannen Arne forteller at man ikke vet helt nøyaktig vet når vafler ble vanlig i Norge. Vi vet imidlertid at vafler ble brukt som festmat til brylluper, barnedåper og høytidsdager.
I våre dager er det en kake som spises ofte og over hele landet, og vafler passer like godt til hverdags som til fest.
25. mars er den internasjonale vaffeldagen. Mer vaffelhistorie finner du her.