Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Afternoon tea

Oppskrifter til afternoon tea

Drømmer du om engelske slott og pent porselen? Be inn venner til afternoon tea og gjenskap den flotte stemningen. Her er menyen.

 

 

Cathrine Nilsen

Konditorsjef Cathrine Nilsen sørger for de lekreste bakverk til Afternoon tea på Britannia Hotel i Trondheim. Foto: Wil Lee-Wright

Afternoon tea er et begrep som har røtter helt tilbake til 1840 da hertuginnen av Bedford følte seg litt sulten før middag. Opprinnelig et overklassefenomen, men senere omfavnet av alle lag av folket. Hovedrollen i måltidet tilhører selvsagt teen, men viktige roller spilles også av forskjellige typer sandwicher, scones og småkaker.

 

I London vrimler det av muligheter for afternoon tea. Også i Norge kan du bestille afternoon tea på enkelte hoteller og kafeer. Tidligere landslagskonditor Cathrine Nilsen sørger for at Afternoon tea på ærverdige Britannia Hotel blir en uforglemmelig opplevelse. Cathrine forteller entusiastisk om at de ar hentet inspirasjon fra de beste stedene i London før de startet med Afternoon tea. – Vi bytter petit fours etter sesong, og har alltid en som er bakt, en makron, en med sjokolade og en som er frisk på smak. Og det er ekstra gøy at dette konseptet har blitt så populært at det tar en stor del av arbeidsdagen å få produsert nok. 

 

Her er oppskriftene du trenger for å arrangere en ekte britisk ettermiddagste i egen hage.

 

Sandwicher til afternoon tea

 

Når man serverer full afternoon tea, betyr det at man serverer et komplett måltid med både sandwicher, scones og noe søtt til avslutning. Sandwichene lages ofte på lyst brød, men det er ikke noe i veien for å bruke et litt grovere brød som metter bedre.

 

Formen er imidlertid viktig: Sandwicher som serveres skal deles diagonalt – slik at de blir trekantede. Går du for høy snobbefaktor, skjærer du også av skorpene på sandwichene.

 

Brødet du velger til sandwichene kan du gjerne kjøpe hos den lokale bakeren din – be isåfall om en type som er mest mulig firkantet slik at du kan lage de trekantede sandwichene uten altfor mye avskjær.

Afternoon tea i hagen

 

Baker du selv, er det lurt å bruke brødform – for eksempel med denne oppskriften på smørloff. Surdeigsbrød er også nydelig til sandwicher, enten et fint surdeigsbrød eller en grovere type.

 

Og pålegget? Her har du tre klassiske afternoon tea-sandwicher med agurksalat, kokt egg og røkelaks som du kan begynne med, og så er det jo mulig å improvisere litt etter hvert både med ulike brød og pålegg.

 

Scones til afternoon tea

 

Et dekket bord til afternoon tea

Et lekkert stettfat passer perfekt når du inviterer til afternoon tea. Her ser du hvordan sandwicher, scones og småkaker som makroner og konfekt blir servert på tradisjonelt vis med en norsk tvist.

Scones hører naturlig hjemme på bordet når du inviterer til klassisk teselskap. Deigen rører du raskt sammen og steker rett før  gjestene kommer – scones smaker definitivt best når de er nybakt.

 

Til afternoon tea serveres de med jordbærsyltetøy og clotted cream – en form for tyknet fløte. Lemon curd er også et populært tilbehør til engelske scones, med sin friske smak og farge.

 

Kaker til afternoon tea

 

Vi nevnte at man gjerne serverer noe søtt til avslutning når det er full afternoon tea. Her er det mye godt du kan velge mellom.

 

Porsjonskaker som madeleines og rabarbraterter eller konfekt er gode alternativer.

 

I tillegg kan du for eksempel lage en ekte britisk sponge cake. Engelsk ostekake passer også godt, for eksempel denne engelske ostekaken med sitron og rosiner. Eller hva med en poppy seed cake – en formkake med appelsin og valmuefrø?

 

Og som alltid: Sjokolade blir heller aldri feil. Med noen nybakte brownies på bordet setter du en solid prikk over i’en.

 

PS! Husk at en ekte britisk afternoon tea skal serveres på ditt fineste servise, og at det korrekte tidspunktet for måltidet er mellom 15 og 17.

 

oppskrift på Formkake med appelsin og valmuefrø

Poppy seed cake – en herlig britisk formkake med appelsin og valmuefrø.

>> Klikk her om du ønsker å skape karakteristisk stemning fra flere land

Afternoon tea - dette kan du servere

Clotted cream

Clotted cream serveres sammen med syltetøy til scones til afternoon tea i England. Det er enkelt å lage. Du trenger bare kremfløte og god tid.
lang
enkelt

Rosin- og valnøttscones

Rosin- og valnøttscones er som små rundstykker bakt med sammalt hvete, appelsin og sitron. Server med varm drikke og nyrørte bær til helgefrokosten eller til kvelds.
lang
enkelt

Lemon curd

Lemon curd kan oversettes til sitronsmør og smaker friskt og godt ved siden av nybakte scones eller vafler.
rask
Middels

Engelsk ostekake

Engelsk ostekake er saftig og god med frisk smak av sitron og rosiner, og bakt med cottage cheese, egg, vanilje, semuljegryn og toppet med snittede mandler.
Middels
Middels

Rabarbraterter i porsjonsformer

Har du tilgang på rabarbra? Disse små søte rabarbratertene vil garantert gi en skikkelig smak av sommer.
Middels
Middels

Madeleines

En madeleine, flere madeleines, er søte, franske fristelser med smak av sitron. De skjellformede småkakene er ypperlig kaffekos.
rask
Middels

Fint surdeigsbrød

Fint surdeigsbrød ligner litt på loff, men har friskere smak og god holdbarhet med rustikt utseende. Surdeigen lager du på forhånd, og den hever brødet naturlig uten tilsatt gjær.
lang
vanskelig
Fint

Formkake med appelsin og valmuefrø

Formkake med appelsin og valmuefrø blir også kalt poppy seed cake. Den er saftig, med smak av situs med deilig melisglasur på toppen. Passer godt til kaffen eller som dessert.
Middels
Middels

Grove brownies

Du tror det ikke før du får se det, sier vi ofte - men noen ganger må du også smake. Grove brownies med fullkornsmel er superduper digge! Litt sunnere, men det kan du ikke merke.
Middels
enkelt

Hjemmelaget jordbærsyltetøy

Hjemmelaget jordbærsyltetøy gir deg smaken av norske jordbær hele året. Bland jordbær og sukker til frysetøy eller lag et snartkokt syltetøy i gryte.
Middels
enkelt

Mini Victoria sponge cake

Mini Victoria sponge cake er en saftig minikake av smør, sukker og egg som du baker i muffinsbrett. Server delt i to med pisket krem, eller kremost og jordbær.
rask
Middels

Sandwicher til afternoon tea

Sandwicher til afternoon tea inkluderer fristende brødskiver med agurksalat, eggstand og røkelaks. Vi bruker både fint og grovt brød, og serverer te ved siden av.
Middels
Middels