Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Senk skuldrene – den vanlige matpakken er god nok

En ny spørreundersøkelse viser at 4 av 10 mener det er mye press og mas rundt det å lage gode matpakker til barna. Men sender du med en helt vanlig matpakke med brødskiver, gjør du jobben bra nok!
Skriv ut

I neste uke er det skolestart og det er igjen på tide å tenke på matpakken. Matpakken er skoledagens viktigste energi- og næringspåfyll. 95 % av barna har med seg matpakke på skolen hver dag.

Gjør det enkelt, sier ernæringsfysiolog Torunn Nordbø.

 

I juni undersøkte Norstat de norske matpakkevanene, på vegne av opplysningskontorene i landbruket.

 

– Undersøkelsen viste at 39 % opplever mye press og mas rundt det å lage gode matpakker, forteller Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat.

 

Ikke vanlig å gjøre det komplisert

 

Spørreundersøkelsen viser også at det er et fåtall av oss som bruker mye tid på å lage kompliserte og spennende matpakker med mange ingredienser. 79 % av de spurte barneskoleforeldrene oppga at de syntes det var viktigere at matpakken var sunn enn at den var spennende. 

 

– Det er fortsatt slik at grovbrød er det som er vanligst å ha med i matpakken. Vi ser at hvitost, salami, leverpostei og skinke – noen med en skive agurk eller paprika – er de vanligste påleggstypene i matpakken. Med litt oppskåret frukt og med melk ved siden av er det alt som skal til for å lage en god matpakke i samsvar med kostrådene, forteller Nordbø.

Terese Glemminge Arnesen

Senk skuldrene, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen til alle matpakkesmørerne.

 

Pleier du å sende med barna grove brødskiver med ost eller salami, gjør du med andre ord en jobb som er mer enn god nok. 

 

– Matpakke er ingen konkurranse. Senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

 

Matpakke på under 10 minutter

 

Tallene fra undersøkelsen viser at det er mor (70 %) som er den ubestridte matpakkesmøreren, etterfulgt av far (50 %) og barnet selv (27 %).

 

– Når det gjelder tidsbruk, klarer de fleste foreldrene seg med under ti minutter til å smøre matpakken, forteller Nordbø.

 

>> Se også: Ett minutt ekstra gir fristende matpakke

 

Tre av fire foreldre sier de stoler på myndighetenes kostråd. Halvparten av alle sier at de er bevisst kostrådene når de lager barnas matpakke.

 

– Dette er gode nyheter. Det viser at de fleste foreldre synes at det viktigste med matpakken er at den er sunn og at den blir spist, ikke nødvendigvis hvordan den fremstår. En god matpakke bør gi barna påfyll av energi og næringsstoffer slik at de kan holde ut og prestere både fysisk og mentalt gjennom en lang skoledag, sier Glemminge Arnesen.

 

Norstats matpakkeundersøkelse er bestilt av opplysningskontorene i landbruket:
Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no
Opplysningskontoret for Meieriprodukter – melk.no
Opplysningskontoret for egg og kjøtt – matprat.no/matstart.no
Opplysningskontoret for brød og korn – brodogkorn.no