Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Slik baker du glutenfritt til jul

Julekaker skal være for alle, også de som ikke tåler gluten. Her får du tipsene du trenger for å lage deilige glutenfrie julekaker.
Skriv ut

Tradisjonen med julekaker har forandret seg en god del gjennom årene. Vi velger litt andre kaker nå enn før og det trenger ikke være sju slag. I tillegg er det viktig for mange å bake glutenfrie julekaker som alle i familien kan spise. Og disse finnes det mange av.

 

Småkakene til jul skal nemlig ikke heve på samme måte som gjærbakst. Så de aller fleste julekakene kan du faktisk bake med glutenfritt mel, for eksempel pepperkaker. I tillegg er mange av kakene naturlig glutenfrie.

 

Naturlig glutenfrie julekaker

Glutenfrie julekaker: Gule bomber

Gule bomber er en glutenfri julekake som egner seg godt til julens kakebord.

 

Flere av favorittene til jul har mandler eller nøtter, sukker og egg som hovedingredienser, og bakes helt uten mel:

 

Kransekake består av mandler, melis og eggehvite

Kokosmakroner består bare av kokosmasse, sukker og eggehvite

Sarah Bernhardt har mandelbunn med sjokoladekrem og sjokoladeglasur

Gule bomber lages av nøttemakroner med gul eggekrem i midten

Vepsebol er marengs tilsatt hakket sjokolade og mandler

Rocky road er en skikkelig konfektkake med marshmallows, riskjeks, nøtter og tørket frukt. Dette ligner litt på den tradisjonelle delfiakaken, som også enkelt kan bli glutenfri ved å bytte ut kjeksen med nøtter eller glutenfri kjeks.

 

Tips til glutenfri julebakst

Kransekake til jul

Kransekaken er en av de mest populære glutenfrie kakene vi spiser i julen.

Det er viktig å være ekstra påpasselig med hygienen når man baker til noen som er allergiske for gluten. Kjøkkenutstyret og benken man jobber på må være vasket skikkelig, og vanlig mel må holdes helt unna. Ellers har vi følgende råd:

 

  • Stort sett kan du bruke samme mengde glutenfritt mel som vanlig mel, men sjekk gjerne produsentens anvisninger for mer informasjon.
  • Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, for glutenfrie deiger kan være klissete.
  • Bakeunderlag av silikon egner seg godt til glutenfri bakst.
  • Det kan være enklere å jobbe med deigen om den er kald. Så la deigen stå i kjøleskapet, og ta bare en liten porsjon ut om gangen.
  • Er deigen litt vanskelig å jobbe med kan du kjevle den mellom to bakeark. Da vil den henge bedre sammen.
 

Denne saken er laget i samarbeid med MatPrat.

Finn mer om samme tema: