Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Glutenfrie oppskrifter på skolebrød

Glutenfrie oppskrifter – og gode råd om hvordan du lykkes

Hvetens gode bakeegenskaper ligger i glutennettverket som dannes ved elting. Men det er også mulig å lage god glutenfri bakst! Her er gode glutenfrie oppskrifter og råd til bakingen.

Dersom man av ulike grunner ikke tåler gluten, må man holde seg unna kornslag som hvete, bygg og rug. Havre er naturlig glutenfritt.

 

Ved baking er det glutennettverket som skaper den luftige baksten. Når deigen hever skaper glutenet små bobler som holder gass og vanndamp inni deigen. Det fungerer også som «lim» i deigen og gjør den enklere å jobbe med.

 

Når man baker uten gluten, må man bruke litt alternative metoder for å få baksten til å bli saftig og luftig. Her er våre fem beste bakeråd for glutenfri bakst. 

 

1. Finn deg noen gode glutenfrie oppskrifter

 

Når du starter med glutenfri baking, kan det være nyttig å følge oppskrifter utviklet spesifikt for glutenfritt mel. Disse oppskriftene har vanligvis blitt testet og tilpasset for å gi gode resultater. Du kan deretter begynne å eksperimentere og tilpasse oppskriftene etter dine egne preferanser. Nederst på siden finner du en mengde utprøvde oppskrifter som er fine for de som ikke har bakt mye med gluten tidligere.

 

2. Eksperimenter med væskemengden

 

Dersom du følger en vanlig oppskrift, og bytter ut melet med en glutenfri variant, må du være forberedt på at du også må justere væskemengden. Glutenfrie melvarianter har nemlig en tendens til å absorbere mer væske enn vanlig hvetemel. Å eksperimentere og tilpasse mengden væske etter behov er viktig for å oppnå et godt resultat.

 

3. Tilsett noen ekstra ingredienser 

glutenfrie eplerundstykker

Disse glutenfrie rundstykkene inneholder eple som en av ingrediensene.

 

Glutenfrie bakverk blir ofte tørre raskere enn vanlig bakst. For å unngå dette kan du tilsette ingredienser som gir ekstra smak og fuktighet til bakverket ditt. Dette kan for eksempel være frukt og grønnsaker som revet gulrot, most banan eller eplemos. Egg, revet ost, melk, syrnet melk, yoghurt, kesam eller tilsvarende kan også hjelpe til med at baksten blir seigere, saftigere og henger bedre sammen.

 

4. Vær forberedt på kliss

 

Glutenfrie deiger er gjerne mer klissete, og trenger en god kjøkkenmaskin til eltingen. Når du baker småbakst, kan det være lurt å bruke en isskje til å sette rundstykker eller boller på et stekebrett. Dypp isskjeen i lunkent vann mellom hvert rundstykke for å unngå at deigen henger seg fast.

 

5. Bruk forskjellige meltyper

 

Glutenfrie bakverk kan ha en bedre tekstur og smak når du bruker en kombinasjon av forskjellige glutenfrie meltyper. Dette kan inkludere rismel, bokhvetemel, maisstivelse, mandelmel eller tapiokastivelse. Å blande ulike meltyper kan bidra til å balansere smaken, forbedre strukturen og gi bedre resultater.

 

>> Les også: Glutensensitivitet – fakta, hype eller noe midt i mellom?

Glutenfri - flere oppskrifter

Glutenfrie vafler

Sprø glutenfrie vafler med plantebasert alternativ til melk er knallgodt for deg som har noen allergier å ta hensyn til. Ønsker du grovere vafler kan du bytte ut noe av maisenaen i røren med glutenfrie havregryn.
rask
enkelt

Glutenfrie skolebrød

En enkel og god oppskrift på glutenfrie skolebrød, også kalt skoleboller.
Middels
enkelt

Glutenfri boller

Her er oppskrift på grunndeig til boller uten gluten. Den kan brukes som utgangspunkt til å lage skoleboller og kanelsnurrer, eller bare nytes som vanlige boller.
rask
Middels

Glutenfritt havrebrød

Glutenfritt havrebrød smaker kjempegodt for deg med cøliaki og glutenallergi, og har nøtteaktig smak av havre. De bakes i små former, som lett fryses ned.
rask
Middels
Grovt

Havrebrød uten gluten

Et grovt og godt glutenfritt brød med smak av havre som er enkelt å lage.
Middels
enkelt

Glutenfri pepperkakedeig

Med denne deigen får du luftige og sprø pepperkaker med den samme gode smaken som alltid.
Middels
vanskelig

Glutenfritt flerkornbrød

Et glutenfritt flerkornbrød med mye smak som holder deg mett lenge. Dette passer ypperlig i matpakken!
Middels
Middels
Ekstra Grovt

Vepsebol

Vepsebol er små topper av marengs tilsatt hakket sjokolade og mandler. En søt favoritt til jul!
rask
enkelt

Sarah Bernhardt i langpanne

Sarah Bernhardt i langpanne er et godt, praktisk og glutenfritt alternativ på kakebordet. Med mandelbunn og sjokoladekrem er den særlig populær til jul.
Middels
Middels

Gule bomber

Smaken av suksessterte i konfektaktig form! Disse små gule bombene har knasende nøttebunn og silkemyk smørkrem.
lang
Middels

Slik baker du glutenfritt til jul

Julekaker skal være for alle, også de som ikke tåler gluten. Her får du tipsene du trenger for å lage deilige glutenfrie julekaker.

Glutenfrie lussekatter

Ingen Luciadag uten lussekatter – med disse smakfulle glutenfrie lussekattene kan du inkludere alle til bords på Luciadagen den 13. desember.
Middels
Middels