Croque Monsieur
Croque Monsieur har fått navnet sitt som et slags herresmørbrød, med croque som betyr å bite, og selvsagt monsieur - herr. Men dette kan spises av alle, uansett kjønn. Lag gjerne med brødrester - nydelig!
Ingredienser
Saus
8 ss smør
4 ss hvetemel
8 dl melk eller havremelk
200 g revet ost
4 ts sennep
¼ ts muskat
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
Ostesmørbrød
8 skiver grovt brød
16 skiver kokt skinke
16 skiver ost
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Sett ovnen på 180 °C.
- Sausen: Smelt smør i en kjele. Tilsett hvetemel og rør det sammen med en tresleiv til du får en samlet pasta.
Om du varmer opp melken før du tilsetter den i melblandingen, vil du enklere unngå klumper i sausen.
- Hell i melken litt etter litt, mens du rører godt med en visp. Her må det jobbes raskt. Rør hele tiden og vær forsiktig med varmen så det ikke brenner seg.
- Når all melken er rørt inn og sausen er tyktflytende har du i revet ost. Fortsett å røre til osten har smeltet.
- Tilsett Dijon-sennep, muskat og smak til med salt og pepper.
- Ostesmørbrødet: Sett på grillelementet på stekeovnen. Smør brødskivene godt med smør på én side og legg dem under grillen (ca. 4 cm under) med smørsiden opp, slik at smøret smelter og denne siden blir gyllenbrun og sprø.
- Ta ut skivene og smør de uristede sidene med sennep, før du legger på skinken og osteskivene. Legg skivene sammen slik at ost og skinke havner i midten og de ristede sidene vender utover.
- Legg smørbrødene på en stekeplate og hell ostesausen som et lag over hvert smørbrød
- Sett smørbrødene ca 20 cm under grillen, slik at ostesausen blir brunet sakte samtidig som hele smørbrødet varmes opp innvendig. Dine croque monsieur er ferdig når toppen er gyllenbrun.
Glad i brød med smeltet ost? Her er noen flere oppskrifter: